zbieznosc szeregu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
lasjak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 26 lis 2005, o 21:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chodzież
Podziękował: 1 raz

zbieznosc szeregu

Post autor: lasjak »

Zbadac zbieznosc szeregu: \(\displaystyle{ \bigsum_{i=1}^{\infty}\ln\frac{n^{2}+1}{n^{2}}}\)
Z kryterium d'Alamberta wyszlo 1, a wiecej pomyslow nie mam...
Kaszim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 11 paź 2005, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: B-n
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

zbieznosc szeregu

Post autor: Kaszim »

spróbuj z kryterium porównawczego
Mbach
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 312
Rejestracja: 3 lis 2004, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: braku inwencji
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 25 razy

zbieznosc szeregu

Post autor: Mbach »

Z kryterium calkowego wychodzi. Całka niewłaściwa wychodzi pi. Szereg ten jest więc zbieżny. Z kryterium Raabego też wychodzi chyba.
lasjak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 26 lis 2005, o 21:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chodzież
Podziękował: 1 raz

zbieznosc szeregu

Post autor: lasjak »

Wyszlo Wielkie dzieki
Rav_DuCe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 17 lut 2005, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zawiercie
Podziękował: 1 raz

zbieznosc szeregu

Post autor: Rav_DuCe »

A z porównawczego to jakby to było \(\displaystyle{ ln(\frac{n^{2}+1}{n^2})}\)
Kaszim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 11 paź 2005, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: B-n
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

zbieznosc szeregu

Post autor: Kaszim »

jęsli jest ten po prawej rozbieżny to wtedy po lewej też jest rozbieżny
Gobol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 30 kwie 2005, o 00:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4 razy

zbieznosc szeregu

Post autor: Gobol »

jeżeli większy jest rozbieżny to mniejszy nie konieczne jest rozbieżny, kontrprzykładów można podać naprawde duuuzo.
Kaszim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 11 paź 2005, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: B-n
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

zbieznosc szeregu

Post autor: Kaszim »

można spróbować w tym przydaku dojśc do szeregu harmoincznego
ODPOWIEDZ