\(\displaystyle{ \left(4-x\right)^{ \frac{3x-10}{x-3}}\leqslant1}\)
będę wdzięczny, jak ktoś rozwiąże.
nierówność wykładnicza
-
tomek11
- Użytkownik

- Posty: 111
- Rejestracja: 16 paź 2007, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mazury
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
nierówność wykładnicza
nie wiem czy dobrze mysle ale wydaje mi sie, ze
\(\displaystyle{ D: x \neq 3 \wedge 4-x>0 x x 3}\)
dla \(\displaystyle{ x (3,4)}\)
\(\displaystyle{ (4-x) ^{ \frac{3x-10}{x-3} } qslant 1}\)
\(\displaystyle{ (4-x) ^{ \frac{3x-10}{x-3} } qslant (4-x) ^{0}}\)
\(\displaystyle{ { \frac{3x-10}{x-3} } qslant 0}\)
...
dla \(\displaystyle{ x qslant 1}\)
\(\displaystyle{ (4-x) ^{ \frac{3x-10}{x-3} } qslant (4-x) ^{0}}\)
\(\displaystyle{ { \frac{3x-10}{x-3} } qslant 0}\)
...
jak to jest zle, to niech ktos mnie poprawi
\(\displaystyle{ D: x \neq 3 \wedge 4-x>0 x x 3}\)
dla \(\displaystyle{ x (3,4)}\)
\(\displaystyle{ (4-x) ^{ \frac{3x-10}{x-3} } qslant 1}\)
\(\displaystyle{ (4-x) ^{ \frac{3x-10}{x-3} } qslant (4-x) ^{0}}\)
\(\displaystyle{ { \frac{3x-10}{x-3} } qslant 0}\)
...
dla \(\displaystyle{ x qslant 1}\)
\(\displaystyle{ (4-x) ^{ \frac{3x-10}{x-3} } qslant (4-x) ^{0}}\)
\(\displaystyle{ { \frac{3x-10}{x-3} } qslant 0}\)
...
jak to jest zle, to niech ktos mnie poprawi
