Pokazać, że dla \(\displaystyle{ r < 0}\) lub \(\displaystyle{ r > 1}\) oraz \(\displaystyle{ x > -1 \neq 0}\)
\(\displaystyle{ (1+x)^r > 1+xr}\)
Chodzi mi o dowód nie korzystający z całek ani pochodnych. Podobno da się to jakoś udowodnić za pomocą dwumianu Newtona.
Nierówność Bernoulliego
-
Rogal
- Użytkownik

- Posty: 4992
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Nierówność Bernoulliego
Jeśli dobrze pamiętam, to się to całkiem nieźle nawet dowodzi za pomocą indukcji najpierw dla naturalnych, a potem się rozszerza na całkowite właśnie. Ale głowy nie daję.
-
soliter
- Użytkownik

- Posty: 183
- Rejestracja: 13 paź 2005, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 28 razy
Nierówność Bernoulliego
Może być indukcyjnie?
1. c=-1
\(\displaystyle{ [(1+x)^{-1}>1-x]\Leftrightarrow [\frac{1}{1+x}>1-x]\Leftrightarrow [1>1-x^2]}\)
2. Wykażemy, że:
\(\displaystyle{ [(1+x)^{c}>1+xc]\Rightarrow [(1+x)^{c-1}>1+x(c-1)]}\)
Istotnie, bo:
\(\displaystyle{ (1+x)^{c-1}=\frac{(1+x)^{c}}{1+x}>\frac{1+xc}{1+x}}\)
\(\displaystyle{ [\frac{1+xc}{1+x}>1+x(c-1)]\Leftrightarrow [1+xc>1+xc+x^2c-x^2]\Leftrightarrow [x^2>x^2c]}\)
1. c=-1
\(\displaystyle{ [(1+x)^{-1}>1-x]\Leftrightarrow [\frac{1}{1+x}>1-x]\Leftrightarrow [1>1-x^2]}\)
2. Wykażemy, że:
\(\displaystyle{ [(1+x)^{c}>1+xc]\Rightarrow [(1+x)^{c-1}>1+x(c-1)]}\)
Istotnie, bo:
\(\displaystyle{ (1+x)^{c-1}=\frac{(1+x)^{c}}{1+x}>\frac{1+xc}{1+x}}\)
\(\displaystyle{ [\frac{1+xc}{1+x}>1+x(c-1)]\Leftrightarrow [1+xc>1+xc+x^2c-x^2]\Leftrightarrow [x^2>x^2c]}\)
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Nierówność Bernoulliego
No, a jeśli już ma być dwumianem to założenia r jest całkowite.
Dla r=0 sprawa jest jasna.
r>1
\(\displaystyle{ (1+x)^r={r \choose 0}\cdot 1^r + {r \choose 1} \cdot 1^{r-1}\cdot x +{r \choose 2}\cdot 1^{r-2}\cdot x^2 +...+{r \choose r}\cdot 1\cdot x^r=1+rx+t>1+rx}\)
Gdzie t to ta reszta. Łatwo zauwayć, że t>0.
Dla r
Dla r=0 sprawa jest jasna.
r>1
\(\displaystyle{ (1+x)^r={r \choose 0}\cdot 1^r + {r \choose 1} \cdot 1^{r-1}\cdot x +{r \choose 2}\cdot 1^{r-2}\cdot x^2 +...+{r \choose r}\cdot 1\cdot x^r=1+rx+t>1+rx}\)
Gdzie t to ta reszta. Łatwo zauwayć, że t>0.
Dla r
Nierówność Bernoulliego
Chodzi o r rzeczywiste. Współczynniki dwumienne \(\displaystyle{ {r\choose k}}\) sa zdefiniowane również dla rzeczywistych r.
Widziałem kiedyś dowód korzystający z dwumiany Newtona dla liczb wymiernych a dalej rozciągało się na niewymierne z użyciem ciągłości (chyba). Właśnie takiego dowodu szukam.
Widziałem kiedyś dowód korzystający z dwumiany Newtona dla liczb wymiernych a dalej rozciągało się na niewymierne z użyciem ciągłości (chyba). Właśnie takiego dowodu szukam.
Nierówność Bernoulliego
prosze pomozcie mi zrobic zadanie (wraz z wytlumaczeniami, bo musze jutro to przy tablicy rozwiazac
)
udowodnic nierownosc bernoulliego:
a) dla x>-1 oraz dowolnego naturalnego r>1 zachodzi
(1+x)^r > 1+xr
b) pokazac, ze dla x>0 i r€N r>1 zachodzi
(1+x)^r > 1+ r(r-1)/2
udowodnic nierownosc bernoulliego:
a) dla x>-1 oraz dowolnego naturalnego r>1 zachodzi
(1+x)^r > 1+xr
b) pokazac, ze dla x>0 i r€N r>1 zachodzi
(1+x)^r > 1+ r(r-1)/2

