Srednia A

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
wislak23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 paź 2008, o 11:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow

Srednia A

Post autor: wislak23 »

prosze o pomoc :

Srednie miesieczne wynagrodzenie w firmie w ktorej jest 20 ludzi wynosi 3200 zl. Zatrudniono nowego pracownika. Ile zarabia nowo zatrudwniony pracownik , jesli srednie miesieczne wynagrodzenie w firmie jest:

a) o 2 % wyzsze niz poprzednio
b)o 1 % niszze niz poprzednio



2. Klub zszeszajacy 12 hodowcow gołebi podal ze kazdy czlonek klunu ma srednio 50 golebi. Dane te okazaly sie nieaktualne , gdy jeden z czlonkow klubu sprzedal polowe swoich golebi - ma ich teraz 36. Ile srednio golebi przypada obecnie na 1 czlonka klubu?

Prosze o pomoc krok po kroku jak liczylscie
Nyder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 20 paź 2008, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z gimnazjum
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 11 razy

Srednia A

Post autor: Nyder »

wislak23
1.
a)
\(\displaystyle{ x = 2% * 3200 + 3200

x = 3264}\)

b)
Poprzednio, jeśli chodzi o średnie to wykonujemy tak:
\(\displaystyle{ y = 3200 - 1% * 3200

y = 3168}\)
wislak23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 paź 2008, o 11:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow

Srednia A

Post autor: wislak23 »

Ty obliczyles srednia wieksza o 2 % a nie ile on zarabia
Kali
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 3 lis 2007, o 12:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 2 razy

Srednia A

Post autor: Kali »

Średnia płaca to suma wszystkich płac podzielona na ilość pracowników.

\(\displaystyle{ \frac{suma_.plac}{il. pracownikow}=srednia}\)

czyli: \(\displaystyle{ suma=srednia*ilosc}\)

Jeśli pracuje 20 pracowników średnia płaca wynosi 3200 czyli suma płac wynosi
\(\displaystyle{ 3200*20=64000}\)

a) jeśli średnia płaca zwiększy się o 2%:
\(\displaystyle{ 3200*1,02=3264}\)

Liczba pracowników wynosi 20+1 czyli suma płac wynosi:
\(\displaystyle{ 21*3264=68544}\)

Pozostałym pracownikom nie zmieniła sie płaca więc suma ich przychodów jest niezmieniona więc:
\(\displaystyle{ 68544-64000=4544}\) Czyli tyle ile zarabia nowy pracownik.

Drugi przykład analogicznie:
b) -1%
\(\displaystyle{ 3200*0,99=3168}\)
\(\displaystyle{ 21*3168=66528}\)
\(\displaystyle{ 66528-64000=2528}\) Czyli zarobki nowego

[ Dodano: 15 Listopada 2008, 08:03 ]
Wszystkie gołębie na poczatku:
\(\displaystyle{ 12*50=600}\)

Wszystkie odjąć połowę tego kolesia:
\(\displaystyle{ 600-36=564}\)

Nowe wszystkie podzielone przez ilość hodowców:
\(\displaystyle{ 564/12=47}\)
ODPOWIEDZ