obliczanie wzoru f(x) znając trzy punkty do niego należąc

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Alucard
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 21 paź 2005, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 2 razy

obliczanie wzoru f(x) znając trzy punkty do niego należąc

Post autor: Alucard »

mam takie trzy punkty:
\(\displaystyle{ A=(-1;6)\\B=(3;6)\\C=(3,6)}\)

i mam wskazać wzór tej funkcji w postaci ogólnej. jedyna podpowiedz jaka otrzymalem to to, ze to sie da wyliczyc ukladem trzech rownan z trzema niewiadomymi...


i jesli ktos moglby mi podpowiedzieć, jak z wzoru \(\displaystyle{ y=ax^{2}+bx+c}\) uzyskać wzór \(\displaystyle{ y=a(x-p)^{2}+q}\)
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 980
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 75 razy

obliczanie wzoru f(x) znając trzy punkty do niego należąc

Post autor: Fibik »

Masz trzy niewiadome: a, b, c
wstawiając kolejno wsp. tych punktów do równania tej paraboli, otrzymasz układ trzech równań - rozwiązujesz go, i tyle.

\(\displaystyle{ ax^2 + bx + c = a(x^2 + \frac{b}{a}x) + c = a((x + \frac{b}{2a})^2 - (\frac{b}{2a})^2) + c = a(x + \frac{b}{2a})^2 - (\frac{b}{2})^2 + c}\)
czyli: \(\displaystyle{ p = -\frac{b}{2a},\ q = -(\frac{b}{2})^2 + c}\)
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4992
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

obliczanie wzoru f(x) znając trzy punkty do niego należąc

Post autor: Rogal »

Przy q zeżarło Ci a w mianowniku
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 980
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 75 razy

obliczanie wzoru f(x) znając trzy punkty do niego należąc

Post autor: Fibik »

Jakieś straty zawsze muszą wystąpić...
Dobrze, że chociaż b zostało - a byłoby wtedy tak:
siedziało a i b na trąbie...
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4992
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

obliczanie wzoru f(x) znając trzy punkty do niego należąc

Post autor: Rogal »

Nie znam tej przypowieści z a, b i trąbą - mógłbyś przytoczyć?
gucio

obliczanie wzoru f(x) znając trzy punkty do niego należąc

Post autor: gucio »

Siedziało na trąbie a i b - a spadło, b przepadło - co zostało?

A to moja wersja (dla bardziej zaawansowanych):
siedziało na trąbie a i b,
przyszedł kwadrat - a uciekło, b odskoczył - co zostało?
Alucard
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 21 paź 2005, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 2 razy

obliczanie wzoru f(x) znając trzy punkty do niego należąc

Post autor: Alucard »

a ku przypadkiem nie równe minusdeltaprzezczterya ?
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4992
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

obliczanie wzoru f(x) znając trzy punkty do niego należąc

Post autor: Rogal »

A nie wydaje Ci się, że \(\displaystyle{ -\frac{b^{2}}{4a}+c}\) to jest to samo, co podałeś?
ODPOWIEDZ