Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
-
thomas12345
Post
autor: thomas12345 »
\(\displaystyle{ \lim_{x\to }\frac{x-sinx}{x+sinx}}\)
-
Mbach
- Użytkownik

- Posty: 312
- Rejestracja: 3 lis 2004, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: braku inwencji
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 25 razy
Post
autor: Mbach »
podziel przez x licznik i mianownik, granice dostaniesz 1.
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}\frac{sinx}{x}=0}\)
g, formalisto ty jeden
Ostatnio zmieniony 24 lis 2005, o 22:22 przez
Mbach, łącznie zmieniany 2 razy.
-
g
- Użytkownik

- Posty: 1446
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Post
autor: g »
po pierwsze \(\displaystyle{ {\sin x \over x} = {\sin x \over x}}\). a po drugie \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} {\sin x \over x} = 1}\).