Narysuj wykres: f(x)=|2arcsin \(\displaystyle{ \frac{x+1}{2}}\) + \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\)|
Prosze o łopatologiczne krok po kroku wyjasnienie
wykres funkcji cyklometrycznej
-
ppiiaasseekk
- Użytkownik

- Posty: 3
- Rejestracja: 29 lis 2007, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
-
bedbet
- Użytkownik

- Posty: 2530
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 248 razy
wykres funkcji cyklometrycznej
1.
Rysujesz wykres funkcji \(\displaystyle{ \arcsin x}\)
2.
Przekształcasz ja do postaci funkcji \(\displaystyle{ \arcsin \frac{1}{2}x}\)
3.
Następnie rysujesz wykres funkcji \(\displaystyle{ 2\arcsin\frac{1}{2}x}\)
4.
Przesuwasz wykres powstałej funkcji o wektor \(\displaystyle{ [-\frac{1}{2}, \frac{\pi}{2}]}\)
5.
Na końcu bierzemy moduł tej funkcji.
Rysujesz wykres funkcji \(\displaystyle{ \arcsin x}\)
2.
Przekształcasz ja do postaci funkcji \(\displaystyle{ \arcsin \frac{1}{2}x}\)
3.
Następnie rysujesz wykres funkcji \(\displaystyle{ 2\arcsin\frac{1}{2}x}\)
4.
Przesuwasz wykres powstałej funkcji o wektor \(\displaystyle{ [-\frac{1}{2}, \frac{\pi}{2}]}\)
5.
Na końcu bierzemy moduł tej funkcji.