Interpolacja Gaussa

Dział dla użytkowników nie lubiących googlować ;) Konkretne zagadnienia matematyczne w sieci, skrypty online, poszukiwania wszelakie acz KONKRETNE!
abercrombi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 lis 2005, o 21:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bialystok

Interpolacja Gaussa

Post autor: abercrombi »

witam...mam ogromna prosbe....czy ma ktos cos o metodzie eliminacji Gaussa...w tych googlach nic konkretnego nie moge znalezc...dziekuje
Ostatnio zmieniony 23 lis 2005, o 23:39 przez abercrombi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ymar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 390
Rejestracja: 13 sie 2005, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 24 razy

Interpolacja Gaussa

Post autor: ymar »

... rmula.html
po angielsku
abercrombi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 lis 2005, o 21:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bialystok

Interpolacja Gaussa

Post autor: abercrombi »

dzieki........ale moze tak cos po polsku.thx
Awatar użytkownika
ymar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 390
Rejestracja: 13 sie 2005, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 24 razy

Interpolacja Gaussa

Post autor: ymar »

powiem ci, że nic nie znalazłem...
Nisiulka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 25 lis 2005, o 19:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnów
Pomógł: 2 razy

Interpolacja Gaussa

Post autor: Nisiulka »

Czesc! Jesli chcesz, to moge Ci co nieco przyblizyc metode eliminacji Gaussa.. znam to dosc dobrze..
Awatar użytkownika
My4tic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 20 sie 2004, o 00:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Source
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Interpolacja Gaussa

Post autor: My4tic »

Hmm... nie wiem czy Ci to pomoże ale elem. Gaussa polega na doprowadzeniu macierzy nieosobliwej do macierzy jednostkowej wykonując operacje elementarne na wierszach.

[macierz nieosobliwa] >>> [macierz trójkątna górna] >>> [macierz jednostkowa]

Macierz niosobliwa \(\displaystyle{ det A 0}\)

Operacje elementarne:
1. mnożenie wiersza przez liczbę różną od zera,
2. zamiana dwóch wierszy miejscami,
3. dodawanie do elementów wiersza odpowiadających im elementów innego wiersza pomnożonych przez jakąś liczbę.

Wzorek wygląda tak:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}w_{1}` = \frac{w_{1}}{a_{11}} \\w_{2}`=w_{2} - a_{21}w_{1}'\\.\\.\\.\\w_{n}'=w_{n}-a_{n1}w_{1}'\end{array}}\)
Awatar użytkownika
karolx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 7 lis 2005, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ILO LOMZA ^^
Podziękował: 2 razy

Interpolacja Gaussa

Post autor: karolx »

a tak z ciekawosci... kiedy sie to stosuje i gdzie tego uczą??
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1232
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

Interpolacja Gaussa

Post autor: Undre »

stosuje się jak sie wojuje z macierzami np a gdzie tego uczą ... no ja na algebrze miałem na studiach
fi

Interpolacja Gaussa

Post autor: fi »

Pomieszaliście wszystko: eliminację gaussa z interpolacją gaussa, i jeszcze pląta się tu metoda gaussa-jordana do odwracania macierzy.
ODPOWIEDZ