Witam! Mam do rozwiązania takie zadanie:
\(\displaystyle{ logx + 4 \sqrt{logx} = 5}\)
określam dziedzinę:
\(\displaystyle{ x>0 \wedge logx>0}\)
przerzucam na drugą stronę \(\displaystyle{ logx}\)
\(\displaystyle{ 4 \sqrt{logx} = 5 - logx}\)
i dalej nie bardzo wiem, co począć. myślę, że powinnam rozpatrzyć dwa przypadki:
dla \(\displaystyle{ 5 - logx > 0}\) i dla \(\displaystyle{ 5 - logx < 0}\)
w pierwszym przypadku otrzymuję poprawny wynik (x=10), ale nie wiem, jak zabrać się za analizowanie przypadku drugiego (dla drugiego przypadku ma nie być rozwiązań).
A może w ogóle źle się zabrałam do tego zadania?
równanie logarytmiczne. logarytm pod pierwiastkiem"
- little weirdo
- Użytkownik

- Posty: 67
- Rejestracja: 23 kwie 2008, o 16:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 1 raz
równanie logarytmiczne. logarytm pod pierwiastkiem"
A ta 4 jest przed pierwiastkiem czy ona oznacza pierwiastek 4 stopnia? Może by wtedy zapisać:
\(\displaystyle{ logx+4logx ^{ \frac{1}{2} } =log100000}\)
Wiem trochę kosmos wychodzi ale może jakoś tak...
\(\displaystyle{ logx+logx ^{2} =log100000
logx ^{3}=log100000
x ^{3}=100000}\)
Kurde za dużo tych zer...;p Nie wiem może coś tak jakoś...
\(\displaystyle{ logx+4logx ^{ \frac{1}{2} } =log100000}\)
Wiem trochę kosmos wychodzi ale może jakoś tak...
\(\displaystyle{ logx+logx ^{2} =log100000
logx ^{3}=log100000
x ^{3}=100000}\)
Kurde za dużo tych zer...;p Nie wiem może coś tak jakoś...
