zadanie z 3 kl
-
marekb
- Użytkownik

- Posty: 15
- Rejestracja: 2 kwie 2005, o 12:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
zadanie z 3 kl
żwir i filtr kosztuja 33 zł a filtr i grzałka 90 zł. grzałka jest 2 razy droższa. oblicz ceny grzałki ,filtra i żwiru.
-
Aszotek
- Użytkownik

- Posty: 18
- Rejestracja: 22 mar 2005, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 1 raz
zadanie z 3 kl
Jeśli filtr oznaczyć jako x
To grzałkę oznaczymy jako 2x, bo jest 2 razy droższa.
x+2x = 90 zł
3x = 90 zł
Dzielimy obustronnie przez 3.
x = 30 zł.
Filtr kosztuje więc 30 zł, a grzałka 60 zł.
Jako y oznaczymy żwir.
Tak więc y + 30 = 33
y = 3
Czyli żwir kosztuje 3 złote.
To grzałkę oznaczymy jako 2x, bo jest 2 razy droższa.
x+2x = 90 zł
3x = 90 zł
Dzielimy obustronnie przez 3.
x = 30 zł.
Filtr kosztuje więc 30 zł, a grzałka 60 zł.
Jako y oznaczymy żwir.
Tak więc y + 30 = 33
y = 3
Czyli żwir kosztuje 3 złote.