Znaleźć liczbę wymierną taką, że...

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
dudi_pl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 17 lis 2005, o 23:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: augustow
Podziękował: 6 razy

Znaleźć liczbę wymierną taką, że...

Post autor: dudi_pl »

Za to szczerze nie bardzo wiem jak sie zabrać.. Z moich obliczeń wychodzi mi masło maślane, tak więc proszę o pomoc Treść zadanka brzmi tak:

Znaleźć największą liczbę wymierną taką, że jeżeli podzielimy przez nią ułamki \(\displaystyle{ \frac{35}{18}}\) i \(\displaystyle{ \frac{15}{34}}\) to otrzymamy liczby całkowite.
Awatar użytkownika
Sulik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 161
Rejestracja: 1 lis 2005, o 11:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 44 razy

Znaleźć liczbę wymierną taką, że...

Post autor: Sulik »

Największą? Największa nie istnieje. Jeśli bowiem największą byłoby x, to liczba 2x też przy dzieleniu dawałaby liczby całkowite, a jest większa...
Anatol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 7 lis 2005, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Znaleźć liczbę wymierną taką, że...

Post autor: Anatol »

Zapewne chodzi o liczbę najmniejszą. Najmniejszą liczbą będzie NWW liczb 35 i 15, czyli 105.
Elvis

Znaleźć liczbę wymierną taką, że...

Post autor: Elvis »

Chodzi o największš...
dudi_pl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 17 lis 2005, o 23:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: augustow
Podziękował: 6 razy

Znaleźć liczbę wymierną taką, że...

Post autor: dudi_pl »

Sulik pisze:Największą? Największa nie istnieje. Jeśli bowiem największą byłoby x, to liczba 2x też przy dzieleniu dawałaby liczby całkowite, a jest większa...
Oj, chyba istnieje, tu nie dzielimy x'a, a dzielimy przez niego...

Ps, no i tu nie będzie x, lecz p/q
Awatar użytkownika
Sulik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 161
Rejestracja: 1 lis 2005, o 11:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 44 razy

Znaleźć liczbę wymierną taką, że...

Post autor: Sulik »

A no tak . To w takim razie szukana liczba to będzie jakieś x, takie że \(\displaystyle{ x=\frac p q}\). I muszą być całkowite liczby:
\(\displaystyle{ \frac{5\cdot7\cdot q}{3\cdot3\cdot2\cdot p}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{3\cdot5\cdot q}{2\cdot17\cdot p}}\)
Więc największe x będzie, gdy p jest największe, a q najmniejsze, ale wyniki dzielenia całkowite więc \(\displaystyle{ x=\frac p q = \frac{5}{3\cdot3\cdot2\cdot17}=\frac{5}{306}}\)
ODPOWIEDZ