Oblicz pole czworokąta
-
Olivia86
- Użytkownik

- Posty: 24
- Rejestracja: 6 lis 2008, o 13:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
Oblicz pole czworokąta
Oblicz pole czworokąta ABCD, w którym bok \(\displaystyle{ \left|AD \right|= ft| CD\right| = 3}\) oraz \(\displaystyle{ \sphericalangle BAD=75^0, \quad ABC= 60^0 \quad oraz \quad BCD=105^0.}\)
-
Hallena
- Użytkownik

- Posty: 223
- Rejestracja: 22 lut 2008, o 17:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Oz
- Pomógł: 51 razy
Oblicz pole czworokąta
Możesz tak:
\(\displaystyle{ AD^{2}=3^{2}+3^{2}-2{\cdot}3{\cdot}3{\cdot}cos120^{o}}\)
dalej z twierdzenia sinusów obliczyć boki AB i CB w trójkącie ABC a dalej ze wzoru
\(\displaystyle{ AD^{2}=3^{2}+3^{2}-2{\cdot}3{\cdot}3{\cdot}cos120^{o}}\)
dalej z twierdzenia sinusów obliczyć boki AB i CB w trójkącie ABC a dalej ze wzoru
-
florek177
- Użytkownik

- Posty: 3016
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Oblicz pole czworokąta
Hellena policzyła przekątną AC, która odcina kąty po 30 st. W drugim trójkącie kąty mają 45 i 75 st. Z tw cosinusów lub sinusów pliczysz pozostałe dwa boki. Do pola: albo Heron, albo liczysz drugą przekątną i kąt między nimi.