Mam problem z tym równaniem. nie wiem jak go rozwiązać, probowałam nawet podtawiać dzielniki wyrazu wolnego ale nie chciało mi wyjść ;( oto on:
3x ^{3} +4x ^{2}+4x+1=0
Z góry dziękuję za pomoc
Rozwiązywanie równania
-
maise
- Użytkownik

- Posty: 1276
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Rozwiązywanie równania
\(\displaystyle{ 3x^3+4x^2+4x+1=\frac{1}{2} x^2(6x+2)+ \frac{1}{2}x(6x+2)+ \frac{1}{2}(6x+2)=( \frac{1}{2} x^2+ \frac{1}{2}x+ \frac{1}{2})(6x+2)\\
( \frac{1}{2} x^2+ \frac{1}{2}x+ \frac{1}{2})=0 \ \ (6x+2)=0}\)
( \frac{1}{2} x^2+ \frac{1}{2}x+ \frac{1}{2})=0 \ \ (6x+2)=0}\)
