MAM DO JUTRO ROZWIĄZAĆ 2 ZADANIA Z MATEMATYKI POMÓŻCIE!!
OTO ZADANIA
Zad.1 Sporządź wykres funkcji y=-x+3
a)dla jakich argumentów funkcja ta przyjmuje wartości dodatnie, a dla jakich ujemne?
b)czy funkcja ta jest malejąca czy rosnąca?
c)sprawdz czy punkty: A=(10,7; B=(3,0); C(0,3; D(5,2) należa do wykresu danej funkcji.
Zad.2
a)jesli pewną liczbę podwoimy, to otrzymamy o 28 więcej niż 25% tej liczby
Znajdz tą liczbę
b)jesli do pewnej liczby dodamy 5% tej liczby i jeszcze 10% tej liczby, to otrzymamy 69. Znajdź tą liczbę
Zadania egzaminacyjne, I
-
gala15
Zadania egzaminacyjne, I
Ostatnio zmieniony 13 lip 2006, o 12:56 przez gala15, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Zadania egzaminacyjne, I
Sporządzić wykres funkcji chyba umiesz ??
1.
a) y>0 3-x>0 x narysuj sobie wykres i pusc na nią "mrówke" jesli mrowka zjezdza to funkcja jest malejąca a jezeli musi sie wspinać pod góre to rosnąca
c)
Wystarczy podstawić i sprawdzić czy zachodzi równość pamietaj ze liczby w nawiasie to własnie wspołrzedne gdzie pierwsza to x a druga to y (x,y)
A=(10,7) podstaw za x 10 i 7 za y i sprawdz i tak w innych
1.
a) y>0 3-x>0 x narysuj sobie wykres i pusc na nią "mrówke" jesli mrowka zjezdza to funkcja jest malejąca a jezeli musi sie wspinać pod góre to rosnąca
c)
Wystarczy podstawić i sprawdzić czy zachodzi równość pamietaj ze liczby w nawiasie to własnie wspołrzedne gdzie pierwsza to x a druga to y (x,y)
A=(10,7) podstaw za x 10 i 7 za y i sprawdz i tak w innych
-
gala15
Zadania egzaminacyjne, I
mam jeszcze jeden problem mozesz mi napisac jak się pisze ułamki na klawiaturze bo mam jeszcze 4 zadania ale z ulamkami
z góry thx:)
z góry thx:)
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Zadania egzaminacyjne, I
https://www.matematyka.pl/viewtopic.php?t=418 tu są oznaczenia ale jakby co to ułamki zaznaczamy tak
(a)/(b) gdzie a to licznik a b to mianownik
AD2
a)
2x=25%x+28 /*4
7x=112
x=16
b)
x+5%x+10%x=69 /*20
23x=1380
x=60
(a)/(b) gdzie a to licznik a b to mianownik
AD2
a)
2x=25%x+28 /*4
7x=112
x=16
b)
x+5%x+10%x=69 /*20
23x=1380
x=60