potrzebuje pomocy z następującym zadankiem:
Znaleźć krzywą, której styczna odległa jest od początku układu współrzędnych o bezwzględną wartość odciętej punktu styczności.
O ile się nie pomyliłem wychodzi mi równanie:
\(\displaystyle{ \frac{|x \frac{dy}{dx} - x|}{ \sqrt{(\frac{dy}{dx}) ^{2}+1 } } = |x|}\)
za które nie wiem jak się zabrać. Udzieli mi ktoś jakiś wskazówek?
równanie rózniczkowe: "Znaleźć krzywą, której styczna..
-
luka52
- Użytkownik

- Posty: 8297
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1814 razy
równanie rózniczkowe: "Znaleźć krzywą, której styczna..
Mi wyszło równanie
\(\displaystyle{ \begin{cases} x = r ( \varphi ) \cos \varphi \\ y = r ( \varphi ) \sin \varphi \end{cases}}\)
obustronnie różniczkujemy a następnie dzielimy, tak by otrzymać wyrażenia na \(\displaystyle{ \tfrac{dy}{dx}}\). Następnie podstawiamy wszystko do wyjściowego równania (*) (pomijając wartości bezwzględne). Jest trochę przekształceć, jednak opłaci się cierpliwość, gdyż otrzymamy do rozwiązania proste równanie
\(\displaystyle{ \frac{|x y' - y|}{\sqrt{1 + y'^2}} = |x| \quad (*)}\)
Rozwiązałem je wprowadzając współrzędne biegunowe, tj. równania\(\displaystyle{ \begin{cases} x = r ( \varphi ) \cos \varphi \\ y = r ( \varphi ) \sin \varphi \end{cases}}\)
obustronnie różniczkujemy a następnie dzielimy, tak by otrzymać wyrażenia na \(\displaystyle{ \tfrac{dy}{dx}}\). Następnie podstawiamy wszystko do wyjściowego równania (*) (pomijając wartości bezwzględne). Jest trochę przekształceć, jednak opłaci się cierpliwość, gdyż otrzymamy do rozwiązania proste równanie
\(\displaystyle{ r = \cos \varphi \sqrt{r^2 + r'^2}}\)
skąd mamy rozwiązanie postaci \(\displaystyle{ r(\varphi) = C (\cos \varphi )^{\pm 1}}\) - czyli rodzina prostych o równaniu \(\displaystyle{ x = C}\) oraz rodzina okręgów o równaniu \(\displaystyle{ \left( x - \tfrac{C}{2} \right)^2 + y^2 = \tfrac{C^2}{4}}\). Łatwo sprawdzić, że obydwa rozwiązania spełniają warunki zadania.-
Kamila_88
- Użytkownik

- Posty: 8
- Rejestracja: 5 sty 2008, o 14:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 2 razy
równanie rózniczkowe: "Znaleźć krzywą, której styczna..
Hmm... a ja dojść do takiego równania? Mógłby ktoś napisać
