Rozwiązywałem sobie zadania z matematyki by zapamiętać to i tamto, jednak trafiłem na takie zadania na które nie mam pomysłu... :/ A mianowicie :
Z 360kg mleka o zawartości 3,5 % tłuszczu odciągnięto 80kg śmietanki o zawartości 12% tłuszczu . Oblicz procent tłuszczu w pozostałym mleku.
I drugie :
a) Bilet pierwszej klasy jest o 50% droższy niż bilet drugiej klasy na ten sam pociąg. O ile procent tańszy jest bilet drugiej klasy?
c) W pewnym mieście bilet na autobus ze zniżką 49% kosztuje 1,12zł. Ile kosztuje bilet ze zniżką 50%?
Proszę nie podawać samych wyników bo dużo to mi nie pomoże.
Z góry dziękuję Plusy za pomoc oczywiście czekają
Procent - zadania z treścią
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23518
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3271 razy
Procent - zadania z treścią
1.
\(\displaystyle{ 360 3,5\%=x}\)
\(\displaystyle{ 80 12\%=y}\)
Szukane : \(\displaystyle{ \frac{x-y}{240}}\)
2.
a) 0,5 : 1,5
c) x - cena biletu normalnego
\(\displaystyle{ x 51\%=1,12}\)
\(\displaystyle{ 360 3,5\%=x}\)
\(\displaystyle{ 80 12\%=y}\)
Szukane : \(\displaystyle{ \frac{x-y}{240}}\)
2.
a) 0,5 : 1,5
c) x - cena biletu normalnego
\(\displaystyle{ x 51\%=1,12}\)
