Z miasta A do B prowadzi 5 dróg. Iloma sposobami można odbyć podróż A->B->A pod warunkiem, że nie można zawracać tą samą drogą.
Z tego co zdążyłem się zorientować to należy chyba skorzystać z Wariacji bez powtórzeń, ale niestety nie wiem jak....
Co to zadanie ma wspólnego z prawdopodobieństwem? Wszystkie takie tematy zamieszczaj w tym dziale.
Drizzt
Z miasta A do B...
-
lopcio
- Użytkownik

- Posty: 71
- Rejestracja: 30 paź 2008, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 6 razy
Z miasta A do B...
Trzeba skorzystać z kombinacji, ponieważ kolejność nie ma znaczenia i elementy nie mogą się powtarzać.
\(\displaystyle{ C ^{1} _{5} *C ^{1} _{4}=20}\)
Najpierw wybieramy jedną drogę z pięciu możliwych, a później jedną z czterech możliwych.
\(\displaystyle{ C ^{1} _{5} *C ^{1} _{4}=20}\)
Najpierw wybieramy jedną drogę z pięciu możliwych, a później jedną z czterech możliwych.
-
Tux
- Użytkownik

- Posty: 230
- Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kto to wie?
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 2 razy
Z miasta A do B...
Ad1. Przepraszam pomyliłem działy, postaram aby to się więcej nie powtarzało, i dziękuję za przesunięcie
Ad2. A czy korzystając z wariacji bez powtórzeń czyli \(\displaystyle{ V= \frac{n!}{(n-k)!}}\)
Wynik wychodzi taki sam, ale czy to nie jest zbieg okoliczności, i czy takie rozumowanie jest poprawne?
Ad2. A czy korzystając z wariacji bez powtórzeń czyli \(\displaystyle{ V= \frac{n!}{(n-k)!}}\)
Wynik wychodzi taki sam, ale czy to nie jest zbieg okoliczności, i czy takie rozumowanie jest poprawne?
-
voldenet
- Użytkownik

- Posty: 39
- Rejestracja: 19 paź 2008, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Pomógł: 5 razy
Z miasta A do B...
To nie jest zbieg okoliczności i to rozumowanie wydaje się być poprawne.Tux pisze:czy to nie jest zbieg okoliczności, i czy takie rozumowanie jest poprawne?
\(\displaystyle{ \section{wzór na wariację}
\begin{equation}V_n^k = \frac{n!}{(n-k)!} = n (n-1) ... (n-k+1)\end{equation}}\)
-
lopcio
- Użytkownik

- Posty: 71
- Rejestracja: 30 paź 2008, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 6 razy
Z miasta A do B...
Wynik wychodzi ten sam, ponieważ \(\displaystyle{ V ^{1} _{n} =n}\) i \(\displaystyle{ C^{1} _{n} =n}\). Jednak wydaje mi się, że z definicji powinny zostać tutaj użyte kombinacje, ponieważ kolejność wylosowanych elementów jest dowolna, a w wariacjach ma ona znaczenie. A zawsze lepiej sobie wyrobić nawyk stosowania odpowiednich obliczeń.Tux pisze:Ad2. A czy korzystając z wariacji bez powtórzeń czyli \(\displaystyle{ V= \frac{n!}{(n-k)!}}\)
Wynik wychodzi taki sam, ale czy to nie jest zbieg okoliczności, i czy takie rozumowanie jest poprawne?
