Promien okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny.
Promien okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny.
Chciałyb dowiedzić sie o dowód dlaczego \(\displaystyle{ r= (a+b-c)/2}\)
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Promien okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny.
Z twierdzenia o stycznej wiemy, że możemy dokonać podstawienia \(\displaystyle{ a=x+y, b=x+z, c=y+z}\).
Narysuj to sobie, prosto wykażesz, że \(\displaystyle{ r=x}\), a \(\displaystyle{ a+b-c = x+y+x+z-z-y = 2x}\), więc \(\displaystyle{ r=\frac{a+b-c}{2}}\), co kończy dowód.
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Narysuj to sobie, prosto wykażesz, że \(\displaystyle{ r=x}\), a \(\displaystyle{ a+b-c = x+y+x+z-z-y = 2x}\), więc \(\displaystyle{ r=\frac{a+b-c}{2}}\), co kończy dowód.
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Promien okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny.
Namaluj sobie okrąg, poprowadź dwie nierównoległe do niego styczne, punkty styczności oznacz \(\displaystyle{ A,B}\). Punkt przecięcia owych stycznych \(\displaystyle{ X}\). Twierdzenie to mówi, że \(\displaystyle{ |AX| = |BX|}\). Dowód jest prościutki
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki

