Mam problem z takim zadaniem:
Liczba a jest:
a) sumą 2 liczb większych od 0
b) sumą 3 liczb większych od 0
Wyznacz największą wartość iloczynu składników tej sumy.
Nie wiem czy w dobrym dziale umieściłem to zadanie ale wiem, że robi się to na podstawie funkcji.
Z góry dzięki za pomoc.
[edit]
wpadłem na rozwiązanie podpunktu a), ale mam prośbę skorygujcie mój zapis jeśli jest zły.
a=b+c ===> b=a-c
F=bc
F(c)=(a-c)c
\(\displaystyle{ F(c)=-c^{2}+ac}\)
Wartość największą przyjmie w punkcie \(\displaystyle{ c=p=\frac{-a}{-2}=\frac{a}{2}}\)
\(\displaystyle{ b=\frac{a}{2}}\)
Wniosek b=c
Największa wartość iloczynu=\(\displaystyle{ \frac{a}{2}*\frac{a}{2}=\frac{a^{2}}{4}}\)
Zadanie optymalizacyjne - największa wartość iloczynu
- ymar
- Użytkownik

- Posty: 390
- Rejestracja: 13 sie 2005, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 24 razy
Zadanie optymalizacyjne - największa wartość iloczynu
można od razu policzyć ze wzoru \(\displaystyle{ y_{W}=\frac{-\Delta}{4a}}\)
edit: a, no i F musi być od czegoś. Konsekwentnie pisz F(c).
edit: a, no i F musi być od czegoś. Konsekwentnie pisz F(c).
Zadanie optymalizacyjne - największa wartość iloczynu
No rzeczywiście nie zauważyłem, że to można od razu policzyć. Dzięki.
A co z tym podpunktem b? Bo to jest dla mnie nadal zagadką. Nietrudno się domyślić, że składniki sumy muszą być równe, ale jak to dowieść??
A co z tym podpunktem b? Bo to jest dla mnie nadal zagadką. Nietrudno się domyślić, że składniki sumy muszą być równe, ale jak to dowieść??
