Trojkat prostokatny - a+b=2(r+R) - dowód.
- Tys
- Użytkownik

- Posty: 172
- Rejestracja: 12 kwie 2005, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 12 razy
Trojkat prostokatny - a+b=2(r+R) - dowód.
Jak udowodnić ,że w trójkącie prostokątnym suma długości przyprostokątnych równa się sumie długości średnic koła wpisanego w trójkąt i koła opisanego na tym trójkącie?
-
soliter
- Użytkownik

- Posty: 183
- Rejestracja: 13 paź 2005, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 28 razy
Trojkat prostokatny - a+b=2(r+R) - dowód.
a,b - przyprostokątne c-przeciwp. R,r-wiadomo
Skoro trójkąt jest prostokątny, to oczywiście c (przeciwprostokątna)=2R.
Wpisz w trójkąt okrąg i poprowadź promienie r prostopadłe do przyprostokątnych.
Punkty styku promieni r (prostopadłych do przyprostokątnych) z przyprostokątnymi wyznaczają odcinki o długościach r i b-r (dzielą tak przyprostokątną b) i odicinki o długościach a-r i r (dzielą tak przyprostokątną a). Jak wykonasz rysunek, z łatwością to zauważysz(udowodnisz).
Wiemy że odcinki styczne do koła wychodzące z jednego punktu mają takie same długości. Teraz widać, że a-r ma taką samą długość jak część przeciwprostokątnej), a b-r ma taką samą długość jak druga część przeciwprostokątnej.
czyli a-r+b-r=c=2R dodajemy stronami 2r
a+b=2R+2r
Naprawdę, wykonaj rysunek, a wszystko zobaczysz, opisałbym to krócej, ale nie chciało mi się robić rysunku
Skoro trójkąt jest prostokątny, to oczywiście c (przeciwprostokątna)=2R.
Wpisz w trójkąt okrąg i poprowadź promienie r prostopadłe do przyprostokątnych.
Punkty styku promieni r (prostopadłych do przyprostokątnych) z przyprostokątnymi wyznaczają odcinki o długościach r i b-r (dzielą tak przyprostokątną b) i odicinki o długościach a-r i r (dzielą tak przyprostokątną a). Jak wykonasz rysunek, z łatwością to zauważysz(udowodnisz).
Wiemy że odcinki styczne do koła wychodzące z jednego punktu mają takie same długości. Teraz widać, że a-r ma taką samą długość jak część przeciwprostokątnej), a b-r ma taką samą długość jak druga część przeciwprostokątnej.
czyli a-r+b-r=c=2R dodajemy stronami 2r
a+b=2R+2r
Naprawdę, wykonaj rysunek, a wszystko zobaczysz, opisałbym to krócej, ale nie chciało mi się robić rysunku
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Trojkat prostokatny - a+b=2(r+R) - dowód.
Niech \(\displaystyle{ a,b}\) - przyprostokątne, \(\displaystyle{ c}\) - przeciwprostokątna.
Niech \(\displaystyle{ a=x+y}\), \(\displaystyle{ b=y+z}\), \(\displaystyle{ c=z+x}\).
\(\displaystyle{ 2r=2x=a+b-c}\),
\(\displaystyle{ 2R=c}\), dodając to stronami dostajemy:
\(\displaystyle{ 2(r+R)=a+b}\), co kończy dowód.
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Niech \(\displaystyle{ a=x+y}\), \(\displaystyle{ b=y+z}\), \(\displaystyle{ c=z+x}\).
\(\displaystyle{ 2r=2x=a+b-c}\),
\(\displaystyle{ 2R=c}\), dodając to stronami dostajemy:
\(\displaystyle{ 2(r+R)=a+b}\), co kończy dowód.
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki