Udowodnij indukcyjnie:
a) \(\displaystyle{ 2n+1<2^{n}}\)
b) \(\displaystyle{ n^{3}<2^{n}}\)
c) \(\displaystyle{ (n+1)^{n}<n^{n+1}}\)
d) \(\displaystyle{ 3^{n}<n^{2}+2n-4}\)
czy istnieje jakiś sposób na indukcje nierówności???
Proszę o pomoc w rozwiązaniu powyższych przykładów.
Indukcja nierówności-sposób?
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Indukcja nierówności-sposób?
a)
\(\displaystyle{ 2^n>2n+1}\) dla \(\displaystyle{ n>2}\).
Dla \(\displaystyle{ n=3}\) mamy:
\(\displaystyle{ 2^3=8 > 6+1 = 7}\), co jest oczywiście prawdą.
Załóżmy, że \(\displaystyle{ 2^n>2n+1}\).
Mnożąc obie strony przez 2 dostajemy:
\(\displaystyle{ 2^{n+1}>4n+2}\).
Pozostaje wykazać, że \(\displaystyle{ 4n+2>2n+3}\), równoważnie
\(\displaystyle{ 2n>1}\), co oczywiście zachodzi. Na mocy zasady indukcji kończy to dowód.
b) analogicznie mniej-więcej, mnożysz przez 2 etc.
Reszta potem.
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
\(\displaystyle{ 2^n>2n+1}\) dla \(\displaystyle{ n>2}\).
Dla \(\displaystyle{ n=3}\) mamy:
\(\displaystyle{ 2^3=8 > 6+1 = 7}\), co jest oczywiście prawdą.
Załóżmy, że \(\displaystyle{ 2^n>2n+1}\).
Mnożąc obie strony przez 2 dostajemy:
\(\displaystyle{ 2^{n+1}>4n+2}\).
Pozostaje wykazać, że \(\displaystyle{ 4n+2>2n+3}\), równoważnie
\(\displaystyle{ 2n>1}\), co oczywiście zachodzi. Na mocy zasady indukcji kończy to dowód.
b) analogicznie mniej-więcej, mnożysz przez 2 etc.
Reszta potem.
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
-
Kaszim
- Użytkownik

- Posty: 47
- Rejestracja: 11 paź 2005, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: B-n
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Indukcja nierówności-sposób?
przykład:
\(\displaystyle{ n^{2}<3^{n-1}}\)
rozwiązanie:
I sprawdzenie dla \(\displaystyle{ n=0}\)
\(\displaystyle{ 0^{2}=0< \frac{1}{3}=3^{-1}}\)
II Założenie:
\(\displaystyle{ n^{2}<3^{n-1}}\)
Mnożąc obie strony przez 3 mamy:
\(\displaystyle{ 3n^{2}<3^n}\)
III Teza:
\(\displaystyle{ (n+1)^{2}<3^n}\)
IV Dowód:
\(\displaystyle{ 3n^{2}>(n+1)^{2}\\
3n^{2}>n^{2}+2n+1\\
n^{2}-2n>1\\
n(n-2)>1}\)
c.n.u.
Czy to jest dobrze?
Zgłoś ten post
\(\displaystyle{ n^{2}<3^{n-1}}\)
rozwiązanie:
I sprawdzenie dla \(\displaystyle{ n=0}\)
\(\displaystyle{ 0^{2}=0< \frac{1}{3}=3^{-1}}\)
II Założenie:
\(\displaystyle{ n^{2}<3^{n-1}}\)
Mnożąc obie strony przez 3 mamy:
\(\displaystyle{ 3n^{2}<3^n}\)
III Teza:
\(\displaystyle{ (n+1)^{2}<3^n}\)
IV Dowód:
\(\displaystyle{ 3n^{2}>(n+1)^{2}\\
3n^{2}>n^{2}+2n+1\\
n^{2}-2n>1\\
n(n-2)>1}\)
c.n.u.
Czy to jest dobrze?
Zgłoś ten post
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Indukcja nierówności-sposób?
Tak, ale ta nierówność zachodzi dla \(\displaystyle{ n>3}\).
Edit: A jednak nie, sprawdź sobie dokładnie rachunki.
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Edit: A jednak nie, sprawdź sobie dokładnie rachunki.
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Ostatnio zmieniony 15 lis 2005, o 22:12 przez Tomasz Rużycki, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Kaszim
- Użytkownik

- Posty: 47
- Rejestracja: 11 paź 2005, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: B-n
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Indukcja nierówności-sposób?
dla n=3 mamy sprzeczność 9
poprosze jeszcze o pomoc tylko w przykładzie c)
-------------------------------------------------------------------------------
Rozwiązanie jeszcze innego przykładu-czy jest dobrze?
\(\displaystyle{ 30|n^{5}-n}\)
dla \(\displaystyle{ n=2}\) spełnione
Założenie:
\(\displaystyle{ n^{5}-n=30t}\)
Teza:
\(\displaystyle{ (n+1)^{5}-n-1=30s}\)
Dowód:
\(\displaystyle{ L=(n+1)^{5}-n-1=n^{5}+5n^{4}+10n^{3}+10n^{2}+5n+1-n-1}\)
\(\displaystyle{ =n^{5}-n+5n^{4}+10n^{3}+10n^{2}+5n}\)
\(\displaystyle{ =30t+5n^{4}+10n^{3}+10n^{2}+5n}\)
\(\displaystyle{ =30(t+ \frac{1}{6}n^{4}+\frac{1}{3}n^{3}+\frac{1}{3}n^{2}+\frac{1}{6}n)=30s}\) c.n.u.
----------------------------------------------------------------------
rozwiązanie przykładu c)
\(\displaystyle{ (n+1)^{n}<n^{n+1}}\)
I Sprawdzenie dla \(\displaystyle{ n=3}\)
\(\displaystyle{ 4^{3}=64}\)
II Założenie:
\(\displaystyle{ (n+1)^{n}<n^{n+1}}\) możąc obustronie przez \(\displaystyle{ (n+1)}\) mamy:
\(\displaystyle{ (n+1)^{n+1}<n^{n+2}+n^{n+1}}\)
III Teza:
\(\displaystyle{ (n+1)^{n+1}}\) czyli
\(\displaystyle{ (n+1)^{n+1}}\)
IV Dowód:
\(\displaystyle{ n^{n+2}+n^{n+1}>n^{n+2}+2n+1}\)
\(\displaystyle{ n^{n+1}-2n>1}\) dla \(\displaystyle{ n ≥ 2}\) c.n.u
Dobrze zrobiłem ??
poprosze jeszcze o pomoc tylko w przykładzie c)
-------------------------------------------------------------------------------
Rozwiązanie jeszcze innego przykładu-czy jest dobrze?
\(\displaystyle{ 30|n^{5}-n}\)
dla \(\displaystyle{ n=2}\) spełnione
Założenie:
\(\displaystyle{ n^{5}-n=30t}\)
Teza:
\(\displaystyle{ (n+1)^{5}-n-1=30s}\)
Dowód:
\(\displaystyle{ L=(n+1)^{5}-n-1=n^{5}+5n^{4}+10n^{3}+10n^{2}+5n+1-n-1}\)
\(\displaystyle{ =n^{5}-n+5n^{4}+10n^{3}+10n^{2}+5n}\)
\(\displaystyle{ =30t+5n^{4}+10n^{3}+10n^{2}+5n}\)
\(\displaystyle{ =30(t+ \frac{1}{6}n^{4}+\frac{1}{3}n^{3}+\frac{1}{3}n^{2}+\frac{1}{6}n)=30s}\) c.n.u.
----------------------------------------------------------------------
rozwiązanie przykładu c)
\(\displaystyle{ (n+1)^{n}<n^{n+1}}\)
I Sprawdzenie dla \(\displaystyle{ n=3}\)
\(\displaystyle{ 4^{3}=64}\)
II Założenie:
\(\displaystyle{ (n+1)^{n}<n^{n+1}}\) możąc obustronie przez \(\displaystyle{ (n+1)}\) mamy:
\(\displaystyle{ (n+1)^{n+1}<n^{n+2}+n^{n+1}}\)
III Teza:
\(\displaystyle{ (n+1)^{n+1}}\) czyli
\(\displaystyle{ (n+1)^{n+1}}\)
IV Dowód:
\(\displaystyle{ n^{n+2}+n^{n+1}>n^{n+2}+2n+1}\)
\(\displaystyle{ n^{n+1}-2n>1}\) dla \(\displaystyle{ n ≥ 2}\) c.n.u
Dobrze zrobiłem ??
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Indukcja nierówności-sposób?
Chyba nie za bardzo, ja bym to zrobił tak:
Dla \(\displaystyle{ n=3}\) sprawdzamy ręcznie, dalej zakładamy, że nierówność zachodzi dla \(\displaystyle{ n}\), czyli, że \(\displaystyle{ n^{n+1}>(n+1)^n}\), równoważnie (dzieląc przez \(\displaystyle{ n^n}\)) \(\displaystyle{ \left(\frac{n+1}{n}\right)^n < n}\).
\(\displaystyle{ \left(\frac{n+1}{n}\right)^n = \left(1+\frac{1}{n}\right)^n}\).
Mamy wykazać, że \(\displaystyle{ \left(1+\frac{1}{n+1}\right)^{n+1} < n+1}\).
\(\displaystyle{ \left(1+\frac{1}{n+1}\right)^{n+1} = \left(1+\frac{1}{n+1}\right)^n \left(1+\frac{1}{n+1}\right) < \left(1+\frac{1}{n}\right)^n \left(1+\frac{1}{n+1}\right) \left(1+\frac{1}{n+1}\right) = n+ \frac{n}{n+1} < n+1}\), co na mocy zasady indukcji matematycznej kończy dowód.
Jako ciekawostke podam, że dla \(\displaystyle{ x>y\geq e}\) zachodzi nierówność \(\displaystyle{ y^x>x^y}\). Poza tym oczywiście \(\displaystyle{ \forall n\in\mathbb{N}}\) zachodzi \(\displaystyle{ \left(1+\frac{1}{n}\right)^n <e}\)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Dla \(\displaystyle{ n=3}\) sprawdzamy ręcznie, dalej zakładamy, że nierówność zachodzi dla \(\displaystyle{ n}\), czyli, że \(\displaystyle{ n^{n+1}>(n+1)^n}\), równoważnie (dzieląc przez \(\displaystyle{ n^n}\)) \(\displaystyle{ \left(\frac{n+1}{n}\right)^n < n}\).
\(\displaystyle{ \left(\frac{n+1}{n}\right)^n = \left(1+\frac{1}{n}\right)^n}\).
Mamy wykazać, że \(\displaystyle{ \left(1+\frac{1}{n+1}\right)^{n+1} < n+1}\).
\(\displaystyle{ \left(1+\frac{1}{n+1}\right)^{n+1} = \left(1+\frac{1}{n+1}\right)^n \left(1+\frac{1}{n+1}\right) < \left(1+\frac{1}{n}\right)^n \left(1+\frac{1}{n+1}\right) \left(1+\frac{1}{n+1}\right) = n+ \frac{n}{n+1} < n+1}\), co na mocy zasady indukcji matematycznej kończy dowód.
Jako ciekawostke podam, że dla \(\displaystyle{ x>y\geq e}\) zachodzi nierówność \(\displaystyle{ y^x>x^y}\). Poza tym oczywiście \(\displaystyle{ \forall n\in\mathbb{N}}\) zachodzi \(\displaystyle{ \left(1+\frac{1}{n}\right)^n <e}\)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki