\(\displaystyle{ \frac{a+b+c+d}{4} qslant \sqrt[4]{abcd}}\)
i
\(\displaystyle{ \frac{a+b+c}{3} qslant \sqrt[3]{abc}}\)
Z góry dzięki za pomoc.[/latex]
Dowiedź nierówności
- Stary
- Użytkownik

- Posty: 264
- Rejestracja: 9 maja 2008, o 13:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 39 razy
Dowiedź nierówności
Wynika to z nierówności Cauchy'ego. Twierdzenie to mówi że średnia arytmetyczna jest większa lub równa od średniej geometrycznej.
Wiec na mocy nierowności cauchy'ego zachodzi ów nierówności
Wiec na mocy nierowności cauchy'ego zachodzi ów nierówności
Ostatnio zmieniony 23 paź 2008, o 18:09 przez Stary, łącznie zmieniany 1 raz.

