Zadanie z prostą

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
Machro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 11 cze 2007, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Liceum
Podziękował: 5 razy

Zadanie z prostą

Post autor: Machro »

Witam.
Zadanie brzmi:

"Dla jakich wartości parametru a, prosta przechodząca przez punkty A=(1,-4) i B=(a,2a) jest nachylona do osi OX pod kątem 45 stopni?"

Potrafi ktoś pomoc?
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1675
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Zadanie z prostą

Post autor: Justka »

Szukana prosta przyjmuje postać: \(\displaystyle{ f(x)=kx+m}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -4=k+m \\ 2a=ak+m \end{cases} \iff k=\frac{2a+4}{a-1}}\)

Wiemy, że współczynnik kierunkowy prostej jest równy \(\displaystyle{ k=tg\alpha}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) kat nachylenia prostej do osi OX.
zatem:
\(\displaystyle{ tg 45^0=1=\frac{2a+4}{a-1} \iff a=-5}\)
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

Zadanie z prostą

Post autor: bedbet »

\(\displaystyle{ k \ : \ y=x+d}\) - równanie szukanej prostej. Zatem mamy:

\(\displaystyle{ -4=1+b\Rightarrow b=-5\Rightarrow k \ : \ y=x-5, \ B\in K\Rightarrow 2a=a-5\Rightarrow a=-5}\)
Machro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 11 cze 2007, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Liceum
Podziękował: 5 razy

Zadanie z prostą

Post autor: Machro »

Dzieki wielkie
Punkty "pomógł" dałem za pomoc
ODPOWIEDZ