Jak obliczyc macierz odwrotną do danej macierzy?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
crew1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 18 mar 2008, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chocianów

Jak obliczyc macierz odwrotną do danej macierzy?

Post autor: crew1988 »

Jak obliczyć macierz odwrotną do macierzy?

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&1&0\\2&0&1\\1&-1&1\end{array}\right]}\)

a takze

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&4\\1&2&0\\1&-1&3\end{array}\right]}\)
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6126
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1087 razy

Jak obliczyc macierz odwrotną do danej macierzy?

Post autor: scyth »

1.
\(\displaystyle{ \left[
\begin{array}{ccc}
1 & -1 & 1 \\
-1 & 2 & -2 \\
-2 & 3 & -2
\end{array}
\right]}\)

2.
\(\displaystyle{ \frac{1}{6} \left[
\begin{array}{ccc}
-6 & 4 & 8 \\
3 & 1 & -4 \\
3 & -1 & -2
\end{array}
\right]}\)
ODPOWIEDZ