Mam takie zadanko:
Suma długości dwóch boków trójkąta jest równa 2, a kąt między nimi ma miarę 120'. Dla jakich długości boków obwód trójkąta będzie najmniejszy? Oblicz ten najmniejszy obwód.
Wydaje mi się, że trójkąt równoramienny 1,1,[pierwiastek z 3] będzie miał najmniejszy obwód, ale nie wiem jak to uzasadnić...
Dla jakich dł. boków obw. trójk. jest najmniejszy.
-
adriannn87
- Użytkownik

- Posty: 1
- Rejestracja: 13 lis 2005, o 13:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Comma
- Użytkownik

- Posty: 557
- Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B-j
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
Dla jakich dł. boków obw. trójk. jest najmniejszy.
Dane dwie długości trójkąta oznaczamy jako a i b.
Wtedy b = 2 - a
A \(\displaystyle{ c = sqrt{a^2+(2-a)^2-2a(2-a)cos120^o}}\)
Wtedy funkcja obwodu wygląda następująco:
\(\displaystyle{ f(a)=2+sqrt{a^2+(2-a)^2-2a(2-a)cos120^o}}\)
Liczysz najmniejszą wartość i to wszystko.
Pamiętając oczywiście, ze a należy do przedziału
Wtedy b = 2 - a
A \(\displaystyle{ c = sqrt{a^2+(2-a)^2-2a(2-a)cos120^o}}\)
Wtedy funkcja obwodu wygląda następująco:
\(\displaystyle{ f(a)=2+sqrt{a^2+(2-a)^2-2a(2-a)cos120^o}}\)
Liczysz najmniejszą wartość i to wszystko.
Pamiętając oczywiście, ze a należy do przedziału