Udowodnij, że dla \(\displaystyle{ a,b,c>0}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ \frac{a+b+c}{3} \geqslant \sqrt[3]{abc}}\)
Udowodnij, że dla \(\displaystyle{ a,b,c,d>0}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ \frac{a+b+c+d}{4} qslant \sqrt[4]{abcd}}\)
Dwa dowody nierówności Cauchy'ego o średnich
-
robin5hood
- Użytkownik

- Posty: 1675
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
Dwa dowody nierówności Cauchy'ego o średnich
tu masz ogólnie
https://matematyka.pl/24533.htm?highligh ... %B6rednimi
https://matematyka.pl/85503.htm
https://matematyka.pl/24533.htm?highligh ... %B6rednimi
https://matematyka.pl/85503.htm
-
Qń
- Użytkownik

- Posty: 9724
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2633 razy
Dwa dowody nierówności Cauchy'ego o średnich
Nierówność \(\displaystyle{ \frac{x+y}{2} \sqrt{xy}}\) wykazać chyba umiesz. Korzystając z niej mamy:
\(\displaystyle{ \frac{a+b+c+d}{4}=\frac{\frac{a+b}{2}+\frac{c+d}{2}}{2} \frac{\sqrt{ab}+\sqrt{cd}}{2} \sqrt{\sqrt{ab}\sqrt{cd}}=\sqrt[4]{abcd}}\)
Stosując teraz powyższą nierówność dla liczb \(\displaystyle{ a,b,c,\frac{a+b+c}{3}}\) dostajemy:
\(\displaystyle{ \frac{a+b+c+\frac{a+b+c}{3}}{4}\ge \sqrt[4]{abc\frac{a+b+c}{3}}}\)
i dalej równoważnie:
\(\displaystyle{ \frac{a+b+c}{3}\ge \sqrt[4]{abc\frac{a+b+c}{3}} \\
ft( \frac{a+b+c}{3}\right)^4 abc\frac{a+b+c}{3} \\
ft( \frac{a+b+c}{3}\right)^3 abc \\
\frac{a+b+c}{3} \sqrt[3]{abc}}\)
Q.
\(\displaystyle{ \frac{a+b+c+d}{4}=\frac{\frac{a+b}{2}+\frac{c+d}{2}}{2} \frac{\sqrt{ab}+\sqrt{cd}}{2} \sqrt{\sqrt{ab}\sqrt{cd}}=\sqrt[4]{abcd}}\)
Stosując teraz powyższą nierówność dla liczb \(\displaystyle{ a,b,c,\frac{a+b+c}{3}}\) dostajemy:
\(\displaystyle{ \frac{a+b+c+\frac{a+b+c}{3}}{4}\ge \sqrt[4]{abc\frac{a+b+c}{3}}}\)
i dalej równoważnie:
\(\displaystyle{ \frac{a+b+c}{3}\ge \sqrt[4]{abc\frac{a+b+c}{3}} \\
ft( \frac{a+b+c}{3}\right)^4 abc\frac{a+b+c}{3} \\
ft( \frac{a+b+c}{3}\right)^3 abc \\
\frac{a+b+c}{3} \sqrt[3]{abc}}\)
Q.
-
liop
- Użytkownik

- Posty: 20
- Rejestracja: 7 wrz 2008, o 19:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 4 razy
Dwa dowody nierówności Cauchy'ego o średnich
skad sie wzięło \(\displaystyle{ \frac{\frac{a+b}{2}+\frac{c+d}{2}}{2}}\)?
i wogole moglby ktos jeszcze jasniej to wyjasnij jak sie da?
i wogole moglby ktos jeszcze jasniej to wyjasnij jak sie da?
- hellsing
- Użytkownik

- Posty: 137
- Rejestracja: 30 mar 2006, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z kątowni
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 16 razy
Dwa dowody nierówności Cauchy'ego o średnich
Qń poprostu inaczej zapisał \(\displaystyle{ \frac{a+b+c+d}{4}}\).
Przekształcając pokolei:
\(\displaystyle{ \frac{a+b+c+d}{4} =}\)
\(\displaystyle{ =\frac{\frac{a+b+c+d}{2}}{2}=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{\frac{a+b}{2}+\frac{c+d}{2}}{2}}\).
Przekształcając pokolei:
\(\displaystyle{ \frac{a+b+c+d}{4} =}\)
\(\displaystyle{ =\frac{\frac{a+b+c+d}{2}}{2}=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{\frac{a+b}{2}+\frac{c+d}{2}}{2}}\).
-
liop
- Użytkownik

- Posty: 20
- Rejestracja: 7 wrz 2008, o 19:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 4 razy
Dwa dowody nierówności Cauchy'ego o średnich
czyli pomnożył obydwie strony przez 2?
a co do drugiego to skad mu sie wzieło \(\displaystyle{ \frac{a+b+c+\frac{a+b+c}{3}}{4}}\)?
a co do drugiego to skad mu sie wzieło \(\displaystyle{ \frac{a+b+c+\frac{a+b+c}{3}}{4}}\)?
- hellsing
- Użytkownik

- Posty: 137
- Rejestracja: 30 mar 2006, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z kątowni
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 16 razy
Dwa dowody nierówności Cauchy'ego o średnich
Nic nie mnożył, po prostu dokonał tych przekształceń, co ja wypisałem...
W wcześniej udowodnionej nierówności przyjął, że \(\displaystyle{ d=\frac{a+b+c}{3}}\).
W wcześniej udowodnionej nierówności przyjął, że \(\displaystyle{ d=\frac{a+b+c}{3}}\).
