Zad.1)Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ x \sqrt{x+1}+ \sqrt{3-x}=2 \sqrt{x^{2}+1}}\)
Zad.2)Wykaż, że jeżeli w czworościanie ABCD \(\displaystyle{ \alpha _{1}, _{2}, _{3}, _{4}, _{5}, _{6}}\) są miarami jego kątów dwuściennych o krawędziach odpowiednio\(\displaystyle{ AB,BC,CD,DA,AC,BD}\), to \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n} cos _{i} qslant 2}\)
[Równania][Stereometria] równanie i nierówność
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- emator1
- Użytkownik

- Posty: 57
- Rejestracja: 6 sty 2008, o 00:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stamtąd
- Podziękował: 3 razy
[Równania][Stereometria] równanie i nierówność
ad.1. Podnieś obie strony do kwadratu. Otrzymasz wtedy jedno wyrażenie pod pierwiastkiem z lewej strony. Następnie przenieś wyrażenia bez pierwiastka na jedną stronę a pierwiastek na drugą. Znowu podnieś obie strony do kwadratu i spróbuj to wszystko zredukować.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[Równania][Stereometria] równanie i nierówność
albo...\(\displaystyle{ \vec u =(x,1) , \ \vec v= (\sqrt{1+x}, \sqrt{3-x})}\)
a wiec
\(\displaystyle{ |\vec u| |\vec v| = \vec u \circ \vec v}\)
a wiec....
a wiec
\(\displaystyle{ |\vec u| |\vec v| = \vec u \circ \vec v}\)
a wiec....
