Logarytm o dowolnej podstawie - wykres

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
persch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 9 wrz 2007, o 15:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 2 razy

Logarytm o dowolnej podstawie - wykres

Post autor: persch »

W jakim programie można narysować wykres funkcji logarytmicznej o podstawie różnej od e i 10 ? Dotychczas korzystałem z Advanced Grapher'a. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8358
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Logarytm o dowolnej podstawie - wykres

Post autor: miki999 »

Ja korzystam z programu Graph. Przyjazny i darmowy.
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2500
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

Logarytm o dowolnej podstawie - wykres

Post autor: M Ciesielski »

Mathematica ^^
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2692
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 664 razy

Logarytm o dowolnej podstawie - wykres

Post autor: Sylwek »

persch pisze:W jakim programie można narysować wykres funkcji logarytmicznej o podstawie różnej od e i 10
A jeśli nie chcesz zmieniać programu, to warto zapamiętać wzór na zmianę podstawy logarytmu: \(\displaystyle{ \log_ab=\frac{\log_c b}{\log_c a}}\) - podstawiasz c=e lub c=10 i już
ODPOWIEDZ