\(\displaystyle{ \frac{1+itg }{1-itg }}\)
wydaje mi się że ten wzór może być pomocny:
\(\displaystyle{ cos2 = \frac{1- tg^{2} }{1+ tg^{2} }}\)
przedstawić w postaci trygonometrycznej
- Lorek
- Gość Specjalny
- Posty: 7149
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
przedstawić w postaci trygonometrycznej
A ja bym rozszerzył ułamek o \(\displaystyle{ \frac{\cos\alpha}{\cos\alpha}}\)
i wtedy mamy
\(\displaystyle{ \frac{1+i\tg\alpha}{1-i\tg\alpha}=\frac{\cos\alpha+i\sin\alpha}{\cos\alpha-i\sin\alpha}=\frac{e^{i\alpha}}{e^{-i\alpha}}=e^{2i\alpha}=...}\)
i wtedy mamy
\(\displaystyle{ \frac{1+i\tg\alpha}{1-i\tg\alpha}=\frac{\cos\alpha+i\sin\alpha}{\cos\alpha-i\sin\alpha}=\frac{e^{i\alpha}}{e^{-i\alpha}}=e^{2i\alpha}=...}\)