Znaleźć wszystkie pary liczb naturalnych (a,b) spełniające równanie:
\(\displaystyle{ \frac{1}{a}+ \frac{1}{b}= \frac{1}{7}}\)
dochodze do postaci:
\(\displaystyle{ a= \frac{7b}{b-7}}\) i nie wiem co zrobić lub jak to opisać...
tak jak ktoś się zastanowi to musi to być związane z wielokrotnością 7 ale poprosiłbym o fachowe opisanie:)
Równanie, liczby naturalne
- alchemik
- Użytkownik

- Posty: 280
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 65 razy
Równanie, liczby naturalne
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{ab}=\frac{1}{7} \\ ab-7a-7b=0 \\ (a-7)(b-7)=49}\)
Może to bardziej pomoże
Poczytaj sobie o równaniach diofantycznych.
Może to bardziej pomoże
Poczytaj sobie o równaniach diofantycznych.
Równanie, liczby naturalne
hmm dowiedziałem się tylko że mam takie równanie do rozwiązania...
nie wiem jaką podpowiedź mi podsunąłeś ale ja nie widzę rozwiązania...
może to mało zabawne ale jednak można się uśmiechać z własnej niewiedzy:P
nie wiem jaką podpowiedź mi podsunąłeś ale ja nie widzę rozwiązania...
może to mało zabawne ale jednak można się uśmiechać z własnej niewiedzy:P
-
badmor
- Użytkownik

- Posty: 114
- Rejestracja: 26 mar 2005, o 13:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Nienacka
- Pomógł: 3 razy
Równanie, liczby naturalne
Możesz też takmuniek pisze:\(\displaystyle{ a= \frac{7b}{b-7}}\) i nie wiem co zrobić lub jak to opisać...
\(\displaystyle{ a=\frac{7b}{b-7}=\frac{7(b-7)+49}{b-7}=7+\frac{49}{b-7}}\)
i pamiętaj, że \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) mają być całkowite
