Również wykres funkcji
-
Budzik
- Użytkownik

- Posty: 4
- Rejestracja: 7 lis 2005, o 01:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 1 raz
Również wykres funkcji
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{x^{2}+2}{x-1}}\)
Z gory thx za wyjasnienie.
ps. fajny ten tex
Z gory thx za wyjasnienie.
ps. fajny ten tex
-
jh
- Użytkownik

- Posty: 35
- Rejestracja: 12 paź 2004, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gniezno
- Podziękował: 1 raz
Również wykres funkcji
Ojoj o ile dobrze widzę to jest tu potrzebna analiza (granice funkcji, jej pierwsza i druga pochodna). Dość długie i żmudne szczerze mówiąc i ciężko Ci to będzie zrozumieć jeżeli nie przerabiałeś
- bolo
- Użytkownik

- Posty: 2352
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Również wykres funkcji
By nie zagmatwać się za bardzo w obliczeniach, zrób od razu na początku takie coś:
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{x^{2}+2}{x-1}=\frac{x^{2}-1+3}{x-1}=\frac{(x-1)(x+1)+3}{x-1}=x+1+\frac{3}{x-1}}\)
Może to troche ułatwi. Rzeczywiście... przebieg zmienności funkcji to praca częstokroć na kilka stron A4...
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{x^{2}+2}{x-1}=\frac{x^{2}-1+3}{x-1}=\frac{(x-1)(x+1)+3}{x-1}=x+1+\frac{3}{x-1}}\)
Może to troche ułatwi. Rzeczywiście... przebieg zmienności funkcji to praca częstokroć na kilka stron A4...
-
Budzik
- Użytkownik

- Posty: 4
- Rejestracja: 7 lis 2005, o 01:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 1 raz
Również wykres funkcji
A czy mozna teraz z tego wzoru przyjac podstawe wykresu \(\displaystyle{ y= \frac{3}{x}}\) i przesunać o wektor \(\displaystyle{ \mu=[1,x+1]}\)
- bolo
- Użytkownik

- Posty: 2352
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Również wykres funkcji
Graficzne dodawanie wykresów trochę mija się z celem, ale zawsze można spróbować. Co do tej hiperboli to można zrobić następująco:
- \(\displaystyle{ y_{1}=\frac{1}{x}}\)
- \(\displaystyle{ y_{2}=\frac{1}{x-1}}\), czyli translacja o wektor \(\displaystyle{ \vec{u}=[1;0]}\)
- \(\displaystyle{ y_{2}=3\cdot\frac{1}{x-1}=\frac{3}{x-1}}\) - "rozciągnięcie" całej funkcji 3x wzdłuż osi OY.
-
Budzik
- Użytkownik

- Posty: 4
- Rejestracja: 7 lis 2005, o 01:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 1 raz
Również wykres funkcji
Dziwne to troszkę , ponieważ jeszcze na analizie pochodnych nie przerabialismy.
