Liczby parzyste, liczby nieparzyste

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
alimak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Podziękował: 31 razy

Liczby parzyste, liczby nieparzyste

Post autor: alimak »

udowodnij, ze kwadrat dowolnej liczby nieparzystej jest liczbą nieparzystą

Zakładamy, że k jest liczbą parzystą. Można ją przedstawić w postaci k=2n+1 dla pewnego \(\displaystyle{ n n}\), wówczas \(\displaystyle{ k^{2}= (2n+1)^{2}= 4n^{2}+4n+1}\).
Zauwazmy teraz, że \(\displaystyle{ 4n^{2}+4n+1}\) jest liczba nieparzystą, gdyż mozna ja zapisać w postaci \(\displaystyle{ 4n^{2}+4n+1=2( 2n^{2}+2n +1)}\) Zatem \(\displaystyle{ k^{2}}\) jes liczba nieparzystą.


zad1.
a.Udowodnij , że kwadrat dowolnej liczby parzystej jest liczbą parzystą
b. Udowodnij, ze suma dowolnych dwóch kolejnych liczb naturalnych jest liczbą nieparzystą.
c. Udowodnij, że różnicą kwadratów dowolnych dwóch kolejnych liczb naturalnych jest liczbą nieparzystą.

zad2.
a.Udowodnij, ze suma trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez3.
b. Udowodnij, ze jeśli suma dwóch liczb naturalnych jest liczba parzystą, to ich różnica też jest liczbą parzystą.
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2008, o 12:45 przez alimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7069
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1327 razy

Liczby parzyste, liczby nieparzyste

Post autor: Lorek »

Tu wsio się robi na jedno kopyto, np. 2a: mamy 3 liczby postaci
\(\displaystyle{ k,\;k+1,\; k+2}\)
dodajemy je
\(\displaystyle{ k+k+1+k+2=3k+3=3(k+1)=3m}\)
gdzie oczywiście \(\displaystyle{ k,m\in\mathbb{N}}\) tak więc nasza suma jest podzielna przez 3
SasQ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 7 sty 2008, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kątowni
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 3 razy

Liczby parzyste, liczby nieparzyste

Post autor: SasQ »

alimak pisze:Zauwazmy teraz, że \(\displaystyle{ 4n^{2}+4n+1}\) jest liczba nieparzystą, gdyż mozna ja zapisać w postaci \(\displaystyle{ 4n^2+4n+1=2( 2n^2+2n +1)}\) Zatem \(\displaystyle{ k^2}\) jes liczba nieparzystą.
Błąd.
Jeśli udało Ci się zapisać liczbę w postaci \(\displaystyle{ 2( 2n^2+2n +1)}\) czyli \(\displaystyle{ 2m}\) (gdzie \(\displaystyle{ m}\) w tym przypadku wyniosło \(\displaystyle{ 2n^2+2n +1}\)), to jest to liczba parzysta. Dzieli się przez 2 bez reszty.
Jednak błąd popełniłeś już wcześniej, źle wyciągając wspólny czynnik poza nawias i pisząc \(\displaystyle{ 4n^2+4n+1=2( 2n^2+2n +1)}\). Poprawnie powino być \(\displaystyle{ 4n^2+4n+1=2( 2n^2+2n) +1}\) i wtedy rzeczywiście jest to liczba nieparzysta, gdyż można ją zapisać w postaci \(\displaystyle{ 2m+1}\) (gdzie \(\displaystyle{ m}\) tym razem wynosi \(\displaystyle{ 2n^2+2n}\)).
Dlaczego nikt tego jeszcze nie poprawił?
ODPOWIEDZ