szereg geometryczny

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
Kumek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 12 sie 2005, o 21:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 16 razy

szereg geometryczny

Post autor: Kumek »

zad.1. Dla jakich wartości parametru a równanie
\(\displaystyle{ \frac{cosx}{2}+\frac{cos^{2}x}{4}+\frac{cos^{3}x}{8}+....=a^{2}-2}\)
którego lewa strona jest sumą szeregu geometrycznego, ma rozwiązanie?

zad.2.Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ 5^{1+sinx+sin^{2}x+sin^{3}x+.....}=\sqrt[3]{25}}\)
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2352
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

szereg geometryczny

Post autor: bolo »

Jest dosyć dużo pisania...

W pierwszym można od razu podstawić do wzoru na sumę szeregu geometrycznego zbieżnego, ponieważ łatwo zauważyć, że |q|
ODPOWIEDZ