Oblicz działanie

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
LadyM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 25 wrz 2008, o 18:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: centrum
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 7 razy

Oblicz działanie

Post autor: LadyM »

Oblicz:
\(\displaystyle{ 21^{4}+34^{4}+46^{4}=}\)
Graydon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 16 sty 2008, o 16:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Police
Podziękował: 1 raz

Oblicz działanie

Post autor: Graydon »

LadyM pisze:Oblicz:
\(\displaystyle{ 21^{4}+34^{4}+46^{4}=194481+1336336+4477456=6008273}\)
LadyM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 25 wrz 2008, o 18:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: centrum
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 7 razy

Oblicz działanie

Post autor: LadyM »

Czyżbyś robił to na tzw. "piechotę"? Myślałam, że może trzeba skorzystać z jakiegoś wzoru dotyczącego właściwości potęg?
ODPOWIEDZ