W autobusie jada 4 dziewczynki. Każda z dziewczynek ma po 4 koszyki.W każdym koszyku znajdują się 4 kotki. Każda z kotek ma po 4 kocięta.Na przystanku 2 dziewczynki wysiadły.Ile nóg jest w autobusie??
Jest to zagadka z pewnego teleturnieju pokazanego w stacji TV4. Odpowiedz poprawna bardzo mnie zaskoczyła i nie mam pojęcia jak organizatorzy mogli w taki sposób obliczyć to zadanie.
Nie używaj bolda, dużej czcionki i oczo...pląsowych kolorów bez potrzeby. Poprawiam - DEXiu
"Prosta" zagadaka o koteczkach
"Prosta" zagadaka o koteczkach
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2008, o 22:02 przez bunio1981, łącznie zmieniany 2 razy.
- DEXiu
- Użytkownik

- Posty: 1163
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
"Prosta" zagadaka o koteczkach
Kwestia czy wysiadające dziewczynki zabrały swoje koszyki i czy kocie łapy to też nogi Zakładając, że kocie łapy to nogi w autobusie było... hmm... wg mnie 1284 nogi lub jeśli dziewczynki wysiadające zabrały swoje koszyki to 644 nogi
-
Graydon
- Użytkownik

- Posty: 8
- Rejestracja: 16 sty 2008, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Police
- Podziękował: 1 raz
"Prosta" zagadaka o koteczkach
Niestety, ani to, ani to. Prawdopodobnie autor liczył, że dziewczynki zabrały jedynie po jednym kocie. Doliczając nogi dziewczynek i kierowcy, liczba wychodzi bodajże 1158.DEXiu pisze:Kwestia czy wysiadające dziewczynki zabrały swoje koszyki i czy kocie łapy to też nogi Zakładając, że kocie łapy to nogi w autobusie było... hmm... wg mnie 1284 nogi lub jeśli dziewczynki wysiadające zabrały swoje koszyki to 644 nogi
Znalezione w necie:
Co najmniej dziwna i źle sprecyzowana zagadka. Można np. policzyć też nogi od niewiadomej liczby krzeseł, jeśli takie nogi też mamy na myśli16koszy X 16 kociaków X 4 nogi = 1024
8koszy X 4kocice X 4łapy = 128
3osoby (2dz + 1kierowca) = 6
1024+128+6=1158
"Prosta" zagadaka o koteczkach
Widze ze Graydon znalazl moja wypowiedz na forum filmweb.pl
Czy uważacie ze owa telewizja oszukała swoich "klientów"?
Na moja odpowiedź 1158 jest dziwna i nieuzasadniona!
Czy uważacie ze owa telewizja oszukała swoich "klientów"?
Na moja odpowiedź 1158 jest dziwna i nieuzasadniona!
