Zależność między promieniem opisanym i wpisanym
- Sulik
- Użytkownik

- Posty: 161
- Rejestracja: 1 lis 2005, o 11:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 44 razy
Zależność między promieniem opisanym i wpisanym
Czy w każdym trójkącie zachodzi \(\displaystyle{ R\geq2r}\)? Zna ktoś może jakiś króciutki dowodzik? Z góry dzięki.
- g
- Użytkownik

- Posty: 1446
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Zależność między promieniem opisanym i wpisanym
to ostatnie pytanie jest troche nieprecyzyjne. bo ja znam tego bardzo krotki dowod, ale on korzysta z faktu, ktorego dowod juz taki krotki nie jest.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Zależność między promieniem opisanym i wpisanym
\(\displaystyle{ s=pr}\)
\(\displaystyle{ s=\frac{abc}{4R}}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{2s}{a+b+c}}\)
\(\displaystyle{ R=\frac{abc}{4s}}\)
Nierówność przybiera więc postać:
\(\displaystyle{ \frac{abc}{4s}\geq \frac{4s}{a+b+c}}\)
\(\displaystyle{ abc(a+b+c)\geq 16s^2}\).
Ze wzoru Herona mamy:
\(\displaystyle{ abc(a+b+c)\geq (a+b+c)(a+b-c)(a-b+c)(b+c-a)}\),
\(\displaystyle{ abc\geq (a+b-c)(a-b+c)(b+c-a)}\).
Z twierdzenia o stycznej wiemy, że możemy dokonac podstawienia:
\(\displaystyle{ a=x+y, b=y+z, c=z+x}\), wtedy nierówność przybiera postać:
\(\displaystyle{ (x+y)(y+z)(z+x)\geq 8xyz}\).
Z AM-GM mamy:
\(\displaystyle{ x+y\geq 2\sqrt{xy}}\),
\(\displaystyle{ y+z\geq 2\sqrt{yz}}\),
\(\displaystyle{ z+x\geq 2\sqrt{zx}}\).
Mnożąc te trzy nierówności stronami, dostajemy nierówność, którą mieliśmy wykazać, co kończy dowód.
Równość w AM-GM zachodzi dokładnie wtedy, gdy składniki są równe, więc w naszym wypadku \(\displaystyle{ x=y=z}\), więc \(\displaystyle{ a=b=c}\), więc gdy rozważany trójkąt jest równoboczny.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
\(\displaystyle{ s=\frac{abc}{4R}}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{2s}{a+b+c}}\)
\(\displaystyle{ R=\frac{abc}{4s}}\)
Nierówność przybiera więc postać:
\(\displaystyle{ \frac{abc}{4s}\geq \frac{4s}{a+b+c}}\)
\(\displaystyle{ abc(a+b+c)\geq 16s^2}\).
Ze wzoru Herona mamy:
\(\displaystyle{ abc(a+b+c)\geq (a+b+c)(a+b-c)(a-b+c)(b+c-a)}\),
\(\displaystyle{ abc\geq (a+b-c)(a-b+c)(b+c-a)}\).
Z twierdzenia o stycznej wiemy, że możemy dokonac podstawienia:
\(\displaystyle{ a=x+y, b=y+z, c=z+x}\), wtedy nierówność przybiera postać:
\(\displaystyle{ (x+y)(y+z)(z+x)\geq 8xyz}\).
Z AM-GM mamy:
\(\displaystyle{ x+y\geq 2\sqrt{xy}}\),
\(\displaystyle{ y+z\geq 2\sqrt{yz}}\),
\(\displaystyle{ z+x\geq 2\sqrt{zx}}\).
Mnożąc te trzy nierówności stronami, dostajemy nierówność, którą mieliśmy wykazać, co kończy dowód.
Równość w AM-GM zachodzi dokładnie wtedy, gdy składniki są równe, więc w naszym wypadku \(\displaystyle{ x=y=z}\), więc \(\displaystyle{ a=b=c}\), więc gdy rozważany trójkąt jest równoboczny.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
- g
- Użytkownik

- Posty: 1446
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Zależność między promieniem opisanym i wpisanym
a ja dodam tyle, ze jak komus sie nie bedzie kiedys tego calego powyzej chcialo pisac, to to podstawienie sie nazywa podstawieniem Raviego. nawet takiej durnej rzeczy dali patronaTomasz Rużycki pisze:Z twierdzenia o stycznej wiemy, że możemy dokonac podstawienia:
\(\displaystyle{ a=x+y, b=y+z, c=z+x}\)
- Tristan
- Użytkownik

- Posty: 2333
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Zależność między promieniem opisanym i wpisanym
Dodam jeszcze, że można o tym poczytać w "Powrocie do Krainy Nierówności" Lva Kourliandtchika w rozdziale piątym. Ogólnie wiele ciekawych rzeczy można tam znaleźć:]
-
liu
- Użytkownik

- Posty: 1276
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Zależność między promieniem opisanym i wpisanym
g-> to tak jak dowod zasadniczego twierdzenia algebry z tw. Liouville'a 
- Sulik
- Użytkownik

- Posty: 161
- Rejestracja: 1 lis 2005, o 11:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 44 razy
Zależność między promieniem opisanym i wpisanym
Mój pomysł jest taki: okrąg wpisany jest najmniejszym z okręgów, które mają punkt wspólny z każdym z boków trójkąta. Innym takim okręgiem jest okrąg dziewięciu punktów, którego promień jak wiadomo ma długość \(\displaystyle{ \frac{1}{2}R}\), stąd wynika że \(\displaystyle{ r\leq\frac{1}{2}R}\), czyli \(\displaystyle{ R\geq2r}\). Co o tym sądzicie?
-
Fibik
- Użytkownik

- Posty: 980
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 75 razy
Zależność między promieniem opisanym i wpisanym
W czworościan można wpisać sferę, opisać na nim też.
- są jakieś symetralne ścian?
- dwusieczne kątów bryłowych?
Jakie tu mamy zależności?
Jest tam odpowiednik tego 9-cio punktowego koła?
- są jakieś symetralne ścian?
- dwusieczne kątów bryłowych?
Jakie tu mamy zależności?
Jest tam odpowiednik tego 9-cio punktowego koła?
-
brolly
- Użytkownik

- Posty: 56
- Rejestracja: 27 sty 2005, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: the universe
- Pomógł: 1 raz
Zależność między promieniem opisanym i wpisanym
a dowod: Euler Triangle Formula ?
w sensie \(\displaystyle{ d^2=R(R-2r)}\)
ktos posiada ewentualnie powie jak wyprowadzic ?;]
w sensie \(\displaystyle{ d^2=R(R-2r)}\)
ktos posiada ewentualnie powie jak wyprowadzic ?;]
