[dyskusja] Oznaczenia

Sprawy techniczne; TeX, avatary, shoutbox, funkcje specjalne... O tym wszystkim tutaj.
MatS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 5 cze 2004, o 16:55
Lokalizacja: Poznań

[dyskusja] Oznaczenia

Post autor: MatS »

nowy watek z oznaczeniami: https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=2718
[Yavien]

Uzywajmy wszyscy tych oznaczen a na forum bedzie latwiej, szybciej, jasniej, przyjemniej i w ogole cool :]
\(\displaystyle{
sqrt(wyrazenie) - pierwiastek
x^y - x do potegi y
+ , - , * , / - wiadomo
ln(wyrazenie) - logarytm naturalny
log(wyrazenie) - logarytm dziesietny
log[stopien](wyrazenie) - logarytm o stopniu innym niz 10 i e
lim[n->...](wyrazenie) - granica

do wyrazen logicznych:
v, =>, , ~, "i", "albo"

pierwiastek innego stopnia V^x(y) lub sqrt^x(y)
dwumian Newtona (n PO k)

Calka nieoznaczona:
S(wyrazenie)dx

Calka oznaczona:
S[przedzial](wyrazenie)dx

Nieskonczonosc: inf

Rozne od:

Zbiory:
suma: "u"
iloczyn: "n"

Kwantyfikatory:
V - dla kazdego
E - istnieje
\(\displaystyle{
Kazde dzialanie ktorego priorytet wykonywania jest nizszy od tego bardziej zewnetrznego umieszczamy w nawiasach.

Jak ktos ma jakis lepszy pomysl na powyzsze oznaczenia lub brakuje tu jeszcze jakis .. prosze pisac :]}\)
}\)
Ostatnio zmieniony 11 lip 2006, o 12:22 przez MatS, łącznie zmieniany 3 razy.
Gość

[dyskusja] Oznaczenia

Post autor: Gość »

a moze dało by sie wpreowadzić LaTeXa na to forum?? naprawde to lepiej wygląda i można łatwiej zrozumieć niz taki zapis
Nostry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 999
Rejestracja: 9 cze 2004, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Litzmannstadt
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 2 razy

[dyskusja] Oznaczenia

Post autor: Nostry »

Niebawem, cierpliwości, pracuję nad tym. Do czasu ukazania się LaTeX'a stosujemy się do zadanych oznaczeń.

Kolejność nawiasów {[(x)]}
pierwiastek innego stopnia- sqrt^x(y)
m@jor

[dyskusja] Oznaczenia

Post autor: m@jor »

MatS pisze:Rozne od: =/=
Raczej jak przy pisaniu oprogramowania
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1000
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

[dyskusja] Oznaczenia

Post autor: Skrzypu »

Już zmienione
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1627
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

[dyskusja] Oznaczenia

Post autor: Zlodiej »

Moze dodać sume ?

w postaci

Suma(...) czyli suma wyrazów od i=1 do n ?? a moze macie lepsze pomysły na to ?:)


w miesjce ... wstawiamy wyraz ogolny czyli np xi,1/i
marshal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 9 razy

[dyskusja] Oznaczenia

Post autor: marshal »

ja popieram!
ktos przeciw?
:]
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1000
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

[dyskusja] Oznaczenia

Post autor: Skrzypu »

Nie widzę przeszkód
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1627
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

[dyskusja] Oznaczenia

Post autor: Zlodiej »

mozna dodać również sume i iloczyn zbiorów. np


suma
"u"

iloczyn
"n"
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1000
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

[dyskusja] Oznaczenia

Post autor: Skrzypu »

Dobra już dodaje
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1000
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

[dyskusja] Oznaczenia

Post autor: Skrzypu »

Uzywajmy wszyscy tych oznaczen a na forum bedzie latwiej, szybciej, jasniej, przyjemniej i w ogole cool :]

sqrt(wyrazenie) - pierwiastek
x^y - x do potegi y
+ , - , * , / - wiadomo
ln(wyrazenie) - logarytm naturalny
log(wyrazenie) - logarytm dziesietny
log[stopien](wyrazenie) - logarytm o stopniu innym niz 10 i e
lim[n->...](wyrazenie) - granica

do wyrazen logicznych:
v, =>, , ~, "i", "albo"

pierwiastek innego stopnia V^x(y) lub sqrt^x(y)
dwumian Newtona (n PO k)

Calka nieoznaczona:
S(wyrazenie)dx

Calka oznaczona:
S[przedzial](wyrazenie)dx

Nieskonczonosc: inf

Rozne od:

Zbiory:
suma: "u"
iloczyn: "n"

Kwantyfikatory:
V - dla kazdego
E - istnieje

KOMBINATORYKA
Wariacja bez powtórzeń: V(k,n) = n!/(n-k)!
Permutacja P(k)=k!
Kombinacja(wzor Newtona) (n PO k)= V(k,n)/P(k) = n!/(k!*(n-k!))


Kazde dzialanie ktorego priorytet wykonywania jest nizszy od tego bardziej zewnetrznego umieszczamy w nawiasach.

Jak ktos ma jakis lepszy pomysl na powyzsze oznaczenia lub brakuje tu jeszcze jakis .. prosze pisac :]
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1000
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

[dyskusja] Oznaczenia

Post autor: Skrzypu »

Uzywajmy wszyscy tych oznaczen a na forum bedzie latwiej, szybciej, jasniej, przyjemniej i w ogole cool :]

sqrt(wyrazenie) - pierwiastek
x^y - x do potegi y
+ , - , * , / - wiadomo
ln(wyrazenie) - logarytm naturalny
log(wyrazenie) - logarytm dziesietny
log[stopien](wyrazenie) - logarytm o stopniu innym niz 10 i e
lim[n->...](wyrazenie) - granica

do wyrazen logicznych:
v, =>, , ~, "i", "albo"

pierwiastek innego stopnia V^x(y) lub sqrt^x(y)
dwumian Newtona (n PO k)

Calka nieoznaczona:
S(wyrazenie)dx

Calka oznaczona:
S[przedzial](wyrazenie)dx

Nieskonczonosc: inf

Rozne od:

Zbiory:
suma: "u"
iloczyn: "n"

Kwantyfikatory:
V - dla kazdego
E - istnieje

Kazde dzialanie ktorego priorytet wykonywania jest nizszy od tego bardziej zewnetrznego umieszczamy w nawiasach.

Jak ktos ma jakis lepszy pomysl na powyzsze oznaczenia lub brakuje tu jeszcze jakis .. prosze pisac :]
Mmmkm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 23 cze 2004, o 18:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk

[dyskusja] Oznaczenia

Post autor: Mmmkm »

hmmm... tak sobie pomyslalem cos takiego:
sin(A) = sin(alfa)
sin(B) = sin(beta)
sin(C) = sin(gamma)
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1000
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

[dyskusja] Oznaczenia

Post autor: Skrzypu »

sin(A) zupełnie wystarcza sin(alfa) więcej pisania!
c.

[dyskusja] Oznaczenia

Post autor: c. »

a jak coś należy do zbioru? To moze tak: xE
ODPOWIEDZ