równanie z parametrem - 2 pierwiastki
równanie z parametrem - 2 pierwiastki
Dla jakich wartości \(\displaystyle{ m}\) równanie \(\displaystyle{ (m-3)*x^2-2r+(m-1)=0}\) ma dwa pierwiastki rzeczywiste dodatnie.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2008, o 12:04 przez Amadeo18, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mersenne
- Użytkownik

- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
równanie z parametrem - 2 pierwiastki
Aby równanie \(\displaystyle{ (m-3)x^{2}-2x+(m-1)=0}\) miało dwa pierwiastki rzeczywiste dodatnie, muszą być spełnione następujące warunki:
\(\displaystyle{ \begin{cases} m-3\neq0 \\ \Delta\geq 0\\ x_{1}\cdot x_{2}>0\\ x_{1}+x_{2}>0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} m-3\neq0 \\ \Delta\geq 0\\ x_{1}\cdot x_{2}>0\\ x_{1}+x_{2}>0 \end{cases}}\)
równanie z parametrem - 2 pierwiastki
może mi ktoś to rozwiązać Proszę PILNE
[ Dodano: 21 Września 2008, 09:47 ]
KTO MI POMOŻE ZRÓBIĆ TO ZADANIE ???
[ Dodano: 21 Września 2008, 09:47 ]
KTO MI POMOŻE ZRÓBIĆ TO ZADANIE ???

