monotoniczność i f odwrotna

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
gosiunia1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 30 paź 2005, o 17:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

monotoniczność i f odwrotna

Post autor: gosiunia1234 »

zbadac monotoniczność i wyznacz f odwrotną
\(\displaystyle{ a) \log_{5}^3(2x-1)}\)
\(\displaystyle{ b) f(x)=arctg(2x+1)^3}\)
\(\displaystyle{ c) e^{(2x+5)}^{3}}\)
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 980
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 75 razy

monotoniczność i f odwrotna

Post autor: Fibik »

a) wyliczasz x:
\(\displaystyle{ \large y = log^3 _{5}(2x-1) \to 5^{\sqrt[3]{y}} = 2x-1 \to x = \frac{5^{\sqrt[3]{y}}+1}{2}}\)

Możesz teraz zamienić y na x i jest to funkcja odwrotna.
ODPOWIEDZ