Nie wiem czy to było, ale mam takie zadanie. I kompletnie nie chce mi się bawić z x'ami ;p
A wiec:
Cegła waży 1 kilogram i pół cegły, ile ważą 2 cegły?
z2.
Ile powinny kosztować lody z bitą śmietaną? ?
lody z owocami 2,67
galaretka z owocami 2.45
galaretka z bita smietana 1.68
Zadanie z cegłami.
- anibod
- Użytkownik

- Posty: 187
- Rejestracja: 12 wrz 2008, o 10:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sulejówek
- Pomógł: 58 razy
Zadanie z cegłami.
c- waga cegły (w kg)
więc masz równanie : \(\displaystyle{ c = 1+ 0,5c}\)
czyli \(\displaystyle{ 0,5c = 1 /: 0,5}\)
otrzymujesz \(\displaystyle{ c=2}\) - waga jednej cegły (w kg)
Zatem dwie cegły ważą \(\displaystyle{ 2 c = 2 2 =4}\)
Zatem 2 cegły ważą 4 kg
więc masz równanie : \(\displaystyle{ c = 1+ 0,5c}\)
czyli \(\displaystyle{ 0,5c = 1 /: 0,5}\)
otrzymujesz \(\displaystyle{ c=2}\) - waga jednej cegły (w kg)
Zatem dwie cegły ważą \(\displaystyle{ 2 c = 2 2 =4}\)
Zatem 2 cegły ważą 4 kg
- anibod
- Użytkownik

- Posty: 187
- Rejestracja: 12 wrz 2008, o 10:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sulejówek
- Pomógł: 58 razy
Zadanie z cegłami.
Do ceny lodów z owocami dodaj cenę galaretki z bitą śmietaną : \(\displaystyle{ 2,67 + 1,68 = 4,33}\) -cena lodów z galaretką z owocami i bitą smietaną
I teraz od otrzymanego wyniku odejmij cenę galaretki z owocami \(\displaystyle{ 4,33 - 2,45 = 1,90}\)
Zatem lody z bitą śmietana kosztują 1,90zł
I teraz od otrzymanego wyniku odejmij cenę galaretki z owocami \(\displaystyle{ 4,33 - 2,45 = 1,90}\)
Zatem lody z bitą śmietana kosztują 1,90zł
