wyznacz ilość początkowych wyrazów
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 24 lip 2008, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 8 razy
wyznacz ilość początkowych wyrazów
w ciągu arytmetycznym pierwszy wyraz \(\displaystyle{ x=2}\) zaś \(\displaystyle{ r=\frac{1}{2}}\) Ile początkowych wyrazów tego ciągu daje w sumie 200?
-
- Użytkownik
- Posty: 311
- Rejestracja: 15 mar 2007, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 54 razy
wyznacz ilość początkowych wyrazów
\(\displaystyle{ S_{n} = \frac{a_{1} + a_{n}}{2} n = \frac{2a_{1} + (n - 1)r}{2} n}\)
\(\displaystyle{ 200 = \frac{4 + (n - 1)\frac{1}{2}}{2} n}\)
\(\displaystyle{ 200 = \frac{4 + (n - 1)\frac{1}{2}}{2} n}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 24 lip 2008, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 8 razy
wyznacz ilość początkowych wyrazów
tak samo robilem i nie wychodzi... napisz jaki wynik ci wychodzi bo mi wychodzi cos takiego \(\displaystyle{ n^2 + 7n- 800=0}\)