Rozwiąż nierówność

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Amadeo18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 12 wrz 2008, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: P-śl

Rozwiąż nierówność

Post autor: Amadeo18 »

\(\displaystyle{ \frac{2x-1}{(3-x)^3} qslant \frac{3}{(3-x)^2}}\)


PROSZĘ O ROZWIĄZANIE TEGO ZADANIA W CAŁOŚCI
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5442
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: mmoonniiaa »

\(\displaystyle{ D: x \neq 3 \\
... \Leftrightarrow \frac{2x-1}{(3-x)^3}- \frac{3(3-x)}{(3-x)^3} \leqslant 0 \Leftrightarrow \frac{2x-1-9+3x}{(3-x)^3} \leqslant 0 \Leftrightarrow \frac{5x-10}{(3-x)^3} \leqslant 0 \Leftrightarrow \frac{x-2}{(3-x)^3} \leqslant 0 \Leftrightarrow (x-2)(3-x)^3 \leqslant 0 \Leftrightarrow x \in (- \infty ;2>\cup\cup(3;+ )}\)
ODPOWIEDZ