Uzasadnienie

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
manio777444
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 2 gru 2007, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 12 razy

Uzasadnienie

Post autor: manio777444 »

Witam mam problem dotyczący zadania ;( Może ktoś mógłby mi pomóc z góry serdeczne dzięki
Uzasadnij że suma
A) Trezech kolejnych licz podzielnych przez 3 jest podzielna przez 9
b)Pięciu kolejnych licz parzystych jest podzielna przez 10
airowin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 23 sty 2008, o 09:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 9 razy

Uzasadnienie

Post autor: airowin »

1)\(\displaystyle{ \frac{3a}{3}+ \frac{6a}{3}+ \frac{9a}{3}= \frac{18a}{3}=6a}\)
2)\(\displaystyle{ \frac{2a+4a+6a+8a+10a}{10} = \frac{30a}{10}=3a}\)
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1163
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

Uzasadnienie

Post autor: DEXiu »

airowin ==> Yyy... jesteś pewna że to jest ok?

\(\displaystyle{ 3x+3(x+1)+3(x+2)=9x+9=9(x+1)\\2x+2(x+1)+2(x+2)+2(x+3)+2(x+4)=10x+20=10(x+2)}\)
ODPOWIEDZ