granice ciągu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
pawel.l89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 21 paź 2006, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy

granice ciągu

Post autor: pawel.l89 »

Mógłby mi to ktoś wyliczyć?
\(\displaystyle{ \lim_{n \to } ft(1+ \frac{1}{n+2} \right) ^{3n}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to } ft( \frac{3n+1}{3n+4} \right) n}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to } ft( 1+ \frac{1}{2 ^{n} } \right) ^{2n+1}}\)
Awatar użytkownika
Lider_M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MiNI PW
Pomógł: 258 razy

granice ciągu

Post autor: Lider_M »

We wszystkich skorzystaj z tego, że jeżeli \(\displaystyle{ a_n\to }\), to:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}\left(1+\frac{1}{a_n}\right)^{a_n}=e}\)
pawel.l89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 21 paź 2006, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy

granice ciągu

Post autor: pawel.l89 »

No więc jak tak robie to mi wychodzi np w drugim przykładzie \(\displaystyle{ e ^{-1}}\) czy to jest dobry wynik?

[ Dodano: 8 Września 2008, 21:18 ]
a co jest złego w tym rozwiązaniu?
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to } ft( \frac{3n+1}{3n+4} \right) ^{n} =
\lim_{ n\to } ft( \frac{3n(1+ \frac{1}{3n}) }{3n(1+ \frac{4}{3n}) } \right) ^{n}= \lim_{ n\to } ft( \frac{1+ \frac{1}{3n} }{1+ \frac{4}{3n} } \right) ^{n}=
[ 1 ^{ } ] = 1}\)
Tobol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 28 sie 2008, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Golub-Dobrzyń
Podziękował: 13 razy

granice ciągu

Post autor: Tobol »

\(\displaystyle{ \lim_{x \to } ft( \frac{1+ \frac{1}{3n} }{1+ \frac{4}{3n} } \right)^n = \lim_{x \to } \frac{ ft(1+ \frac{1}{3n} \right)^{n} }{ ft(1+ \frac{4}{3n} \right)^{n} } =
\lim_{x \to } \frac{ ft[ ft(1+ \frac{1}{3n} \right)^{3n} \right]^{ \frac{1}{3}} }{ ft[ ft(1+ \frac{4}{3n} \right)^{ \frac{3n}{4} } \right]^{ \frac{4}{3} } } = \lim_{x \to } \frac{e^{ \frac{1}{3} }}{e^{ \frac{4}{3} }} = e^{ \frac{1}{3} - \frac{4}{3} } = e^{-1} = \frac{1}{e}}\)
ODPOWIEDZ