Jednomian stopnia drugiego

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Silis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 9 wrz 2007, o 11:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 9 razy

Jednomian stopnia drugiego

Post autor: Silis »

Podaj wzór jednomianu stopnia drugiego wiedząc ze do jego wykresu należy punkt:
A(-2,-12)

nie mam pojęcia jak to zrobić wiem ino że \(\displaystyle{ y=a x^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2008, o 12:27 przez Silis, łącznie zmieniany 1 raz.
frej

Jednomian stopnia drugiego

Post autor: frej »

\(\displaystyle{ -12 =a (-2)^2=4a a=-3}\)
ODPOWIEDZ