Rozwiąż równania
a)\(\displaystyle{ \frac{8x-2}{1-x^2}+\frac{2x+1}{x-1}=0}\)
b)\(\displaystyle{ \frac{3}{2x^2-10x+8}+\frac{1}{x^3-4x^2-x+4}=0}\)
c)\(\displaystyle{ \frac{4}{x^3+5x^2-4x-20}-\frac{3}{x^2+2x-15}=0}\)
PROSZĘ O POMOC W ROZWIĄZANIU ...(może być nawet do sprowadzenia wspólnego mianownika) bo coś mi nie wychodzi
zadania z wyrażeniami wymiernymi
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13386
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
zadania z wyrażeniami wymiernymi
ad 1 \(\displaystyle{ \frac{8x-2}{1-x^2} - \frac{(2x+1)(1+x)}{1-x^2}=0}\) tj
\(\displaystyle{ \frac{-2x^2+5x-3}{1-x^2}=0}\)
etc
\(\displaystyle{ \frac{-2x^2+5x-3}{1-x^2}=0}\)
etc
- Mersenne
- Użytkownik

- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
zadania z wyrażeniami wymiernymi
a) \(\displaystyle{ \frac{8x-2}{1-x^{2}}+\frac{2x+1}{x-1}=0}\)
założenie: \(\displaystyle{ x\in \mathbb R\backslash \{-1,1\}}\)
\(\displaystyle{ \frac{8x-2}{1-x^{2}}+\frac{2x+1}{x-1}=0 \iff \frac{8x-2+(2x+1)(-x-1)}{-(x-1)(x+1)}=0\iff}\)
\(\displaystyle{ \iff \frac{8x-2-2x^{2}-2x-x-1}{-(x-1)(x+1)}=0 \iff -2x^{2}+5x-3=0 \iff}\)
\(\displaystyle{ \iff -2\left(x-1\frac{1}{2}\right)(x-1)=0 \iff x=1 x=1\frac{1}{2}}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ x=1}\) nie spełnia założenia, to jedynym rozwiązaniem danego równania jest \(\displaystyle{ x=1\frac{1}{2}}\).
Odp.: \(\displaystyle{ x=1\frac{1}{2}}\)
założenie: \(\displaystyle{ x\in \mathbb R\backslash \{-1,1\}}\)
\(\displaystyle{ \frac{8x-2}{1-x^{2}}+\frac{2x+1}{x-1}=0 \iff \frac{8x-2+(2x+1)(-x-1)}{-(x-1)(x+1)}=0\iff}\)
\(\displaystyle{ \iff \frac{8x-2-2x^{2}-2x-x-1}{-(x-1)(x+1)}=0 \iff -2x^{2}+5x-3=0 \iff}\)
\(\displaystyle{ \iff -2\left(x-1\frac{1}{2}\right)(x-1)=0 \iff x=1 x=1\frac{1}{2}}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ x=1}\) nie spełnia założenia, to jedynym rozwiązaniem danego równania jest \(\displaystyle{ x=1\frac{1}{2}}\).
Odp.: \(\displaystyle{ x=1\frac{1}{2}}\)
-
Kabas
- Użytkownik

- Posty: 51
- Rejestracja: 3 wrz 2008, o 21:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 2 razy
zadania z wyrażeniami wymiernymi
No to na jedna kreskę ułamkową, założenie, że mianownik różny od zera... wszystko na jedną strone i juz jesteś w domu.. Wielomian..