Punkty \(\displaystyle{ A=(-1,3)}\) i \(\displaystyle{ A=(2,1)}\) są , kolejnymi wierzchołkami równoległoboku . Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków wiedząc , że przekątne tego równoległoboku są równoległe do osi układu współrzędnych .
Proszę o pomoc
równoległobok
-
wb
- Użytkownik

- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
równoległobok
\(\displaystyle{ A=(-1,3)}\) i \(\displaystyle{ B=(2,1)}\)
1.Przekątna wychodząca z A jest równoległa do OX a z B do OY. Wówczas środek symetrii tego równoległoboku (punkt przecięcia się przekątnych) ma współrzędne S=(2;3). Zatem C=(2+3;3)=(5;3) oraz D=(2;3+2)=(2;5).
2. Przekątna wychodząca z A jest równoległa do OY a z B do OX - analogicznie.
1.Przekątna wychodząca z A jest równoległa do OX a z B do OY. Wówczas środek symetrii tego równoległoboku (punkt przecięcia się przekątnych) ma współrzędne S=(2;3). Zatem C=(2+3;3)=(5;3) oraz D=(2;3+2)=(2;5).
2. Przekątna wychodząca z A jest równoległa do OY a z B do OX - analogicznie.
