Prędkość nadświetlna a czas

BartoszF
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: BartoszF »

Witam.

Kiedyś poznałem teorię polegającą na tym, że jeśli obiekt przekroczy prędkość światła, to następuje zmiana czasu dla tego obiektu (czas zacznie "biegnąć" szybciej, lub wolniej). Nurtuje mnie pytanie: jak to się dzieje?

Pytanie jest czysto teoretyczne, gdyż, jak przeczytałem w Wikipedii, tylko obiekt nie mający masy, nie zawierający informacji i energii może osiągnąć taką prędkość.

Zapytałem o to zjawisko mojego fizyka, lecz on mi odpowiedział tylko tyle: "Własność przestrzni". Spodziewałem się bardziej precyzyjnej odpowiedzi... Szukałem też w sieci, lecz nie znalazłem nic, co by mi wyjaśniło to zjawisko.
Awatar użytkownika
Vigl
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 13 razy

Post autor: Vigl »

Pytanie jest czysto teoretyczne, gdyż, jak przeczytałem w Wikipedii, tylko obiekt nie mający masy, nie zawierający informacji i energii może osiągnąć taką prędkość.
Nie myl pojęć. Obiekt nie mający masy spoczynkowej może osiągnąć prędkość równą c. Nie większą! Hipotetyczny obiekt poruszający się z prędkością nadświetlną to tachion, który musiałby mieć masę urojoną. Dla takiego tachionu czas płynie w przeciwnym kierunku - a więc taki obiekt cofa się w czasie. Najłatwiej to sobie wyobrazić patrząc na rysunek czegoś takiego na diagramie Minkowskiego (tym najprostszym (x,t)).
BartoszF pisze:(czas zacznie "biegnąć" szybciej, lub wolniej)
Gwoli wyjaśnienia; dla obiektu o prędkościach bliskich (lecz mniejszych) c czas płynie wolniej (w jego układzie odniesienia). Dla obiektu o v=c (np. fotony, grawitony) czas "stoi w miejscu" - obiekt nie starzeje się.
ODPOWIEDZ