obliczyc całki

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Dradodudi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 27 lut 2008, o 18:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Miłki

obliczyc całki

Post autor: Dradodudi »

\(\displaystyle{ \int xe^x dx}\)

\(\displaystyle{ \int \frac{sinx}{cos^2}dx}\)

\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{4+x^2}}\)
Awatar użytkownika
Deltaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 6 cze 2008, o 16:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: stąd
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 6 razy

obliczyc całki

Post autor: Deltaaa »

a) x\(\displaystyle{ e^{x}}\)-\(\displaystyle{ e^{x}}\)+C
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4800
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1408 razy

obliczyc całki

Post autor: Szemek »

-> masa podobnych i innych całek
https://matematyka.pl/82336.htm

metody obliczenia powyższych przykładów:
1. przez części
2. podstawienie
3. wyłączenie liczby przed całkę i podstawienie
albo skorzystanie z gotowego wzoru
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2008, o 00:19 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Dradodudi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 27 lut 2008, o 18:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Miłki

obliczyc całki

Post autor: Dradodudi »

dzieki
ODPOWIEDZ