[MIX][Teoria liczb] Mix (16) Mid-MIX Teoria LICZB
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13374
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
[MIX][Teoria liczb] Mix (16) Mid-MIX Teoria LICZB
mid MIX
1*. Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej \(\displaystyle{ m>1}\) istnieje nieskończenie wiele takich \(\displaystyle{ n}\), liczb nieparzystych, ze \(\displaystyle{ \delta(n) >mn}\), gdzie funkcja \(\displaystyle{ \delta(n)}\) oznacza sume wszystkich dzielników \(\displaystyle{ n}\) .
2*. Dowieść, że jeśli liczby naturalne \(\displaystyle{ x, y}\) są takie ze \(\displaystyle{ x^p-y^q=1}\) gdzie \(\displaystyle{ p, q}\) są to liczby pierwsze oraz \(\displaystyle{ p>q>3}\) to wtedy liczba \(\displaystyle{ q}\) jest dzielnikiem \(\displaystyle{ x}\). Dac przykłąd takich liczb.
3. Niech \(\displaystyle{ A}\) będzie zbiorem wszystkich liczb czterocyfrowych, w którym zapisie dziesiętnym występuja dokładnie dwie cyfry- i to rózne od zera. Zamieniając miejscami te cyfry liczby \(\displaystyle{ n \in A}\) otrzymamy liczbę \(\displaystyle{ f(n) \in A}\). I tak np \(\displaystyle{ f(3111)=1333}\), etc. Wyznaczyć liczbę \(\displaystyle{ n \in A}\), dla ktorej \(\displaystyle{ NWD(n,f(n))}\) jest mozliwie najwieksza.
4. Liczbe \(\displaystyle{ n}\) calkowita zwiemy palindromiczna , jesli czytana od tylu pozostaje taka sama, np. \(\displaystyle{ 134431}\) itd. Znajdz wszystkie palindromiczne liczby pierwsze majace parzysta ilosc cyfr, oraz podaj , o ile istnieja, takie liczby pierwsze palindromiczne, ktore maja piec cyfr.
5. Dowieść, ze istnieje nieskonczenie wiele liczb naturalnych \(\displaystyle{ x,y}\) takich ze \(\displaystyle{ x \mid y^2 +1}\) i \(\displaystyle{ y \mid x^2 +1}\)
6. Jak wiemy ciag Fibonacciego \(\displaystyle{ F_n}\) spelnia \(\displaystyle{ F_0=0 , F_1=1 ,F_{n +1}=F_n + F_{n-1 }}\). Wykazac ze dla \(\displaystyle{ k \geq 3}\) suma \(\displaystyle{ S_{n,k}= F_{n +1} +F_{n +2}+....+F_{n +k}}\) nie moze byc liczba z ciagu Fibonacciego.
7. Niech \(\displaystyle{ n}\) bedzie liczba naturalna \(\displaystyle{ n \neq 1}\). Wykazac, ze \(\displaystyle{ S_n = \sum \frac{1}{pq} =\frac{1}{2}}\), gdzie sumujemy po wszystkich parach liczb calkowitych \(\displaystyle{ p, q}\) takich ze \(\displaystyle{ 0 n}\), \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) sa wzglednie pierwsze.np \(\displaystyle{ S_4= \frac{1}{1\cdot 4}+ \frac{1}{2\cdot 3}+ \frac{1}{3\cdot 4}}\) etc.
8*. Znajdz najmniejsza liczbe naturalna \(\displaystyle{ N}\), taka ze sposrod dowolnych \(\displaystyle{ N}\) liczb naturalnych nie wiekszych niz \(\displaystyle{ 1000000}\) (tj milion) mozna wybrac pewne trzy bedace dlugosciami bokow pewnego trojkata. Uwaga Potrzebny dowod minimalnosci.
9. Wykaz , ze \(\displaystyle{ p=7}\) jest jedyna liczba pierwsza, dla ktorej da sie dobrac liczby naturalne \(\displaystyle{ x,y}\) takie , ze \(\displaystyle{ p= \frac{2x^2-1}{7} = 2y^2-1}\)
10*. Niech \(\displaystyle{ s(n)}\) bedzie suma dzielnikow liczby \(\displaystyle{ n}\), np \(\displaystyle{ s(10)=1 +2+5+10}\). Powiemy, ze \(\displaystyle{ n}\) jest prawie doskonala jesli \(\displaystyle{ s(n)=2n-1}\) ,dalej oznaczamy \(\displaystyle{ \bmod (n,k)}\) reszte z dzielenia \(\displaystyle{ n}\) przez \(\displaystyle{ k}\). i niech \(\displaystyle{ t(n)=\bmod (n,1)+\bmod (n,2)...+ \bmod (n,n)}\). Wykaz, ze \(\displaystyle{ n}\) jest prawie doskonala wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ t(n) = t(n-1)}\).
11. Liczby calkowite z przedzialu zapisano jako trzycyfrowe, tj liczbom \(\displaystyle{ <100}\) dopisujac na poczatku zero lub zera. np siedem=007 , zero=000. itd. Wszystkie te liczby wypisano potem jedna za druga w dowolnej kolejnosci. Powstala w wyniku tej operacji liczba \(\displaystyle{ N}\), majaca \(\displaystyle{ 300}\) cyfr. (byc moze zaczynajaca sie pewna sekwencja zer). Wykaz, ze \(\displaystyle{ N}\) dzieli sie przez \(\displaystyle{ 37.}\)
* wg mnie nieco hardcore, Ale atakowac wszystkie warto! Powodzenia
1*. Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej \(\displaystyle{ m>1}\) istnieje nieskończenie wiele takich \(\displaystyle{ n}\), liczb nieparzystych, ze \(\displaystyle{ \delta(n) >mn}\), gdzie funkcja \(\displaystyle{ \delta(n)}\) oznacza sume wszystkich dzielników \(\displaystyle{ n}\) .
2*. Dowieść, że jeśli liczby naturalne \(\displaystyle{ x, y}\) są takie ze \(\displaystyle{ x^p-y^q=1}\) gdzie \(\displaystyle{ p, q}\) są to liczby pierwsze oraz \(\displaystyle{ p>q>3}\) to wtedy liczba \(\displaystyle{ q}\) jest dzielnikiem \(\displaystyle{ x}\). Dac przykłąd takich liczb.
3. Niech \(\displaystyle{ A}\) będzie zbiorem wszystkich liczb czterocyfrowych, w którym zapisie dziesiętnym występuja dokładnie dwie cyfry- i to rózne od zera. Zamieniając miejscami te cyfry liczby \(\displaystyle{ n \in A}\) otrzymamy liczbę \(\displaystyle{ f(n) \in A}\). I tak np \(\displaystyle{ f(3111)=1333}\), etc. Wyznaczyć liczbę \(\displaystyle{ n \in A}\), dla ktorej \(\displaystyle{ NWD(n,f(n))}\) jest mozliwie najwieksza.
4. Liczbe \(\displaystyle{ n}\) calkowita zwiemy palindromiczna , jesli czytana od tylu pozostaje taka sama, np. \(\displaystyle{ 134431}\) itd. Znajdz wszystkie palindromiczne liczby pierwsze majace parzysta ilosc cyfr, oraz podaj , o ile istnieja, takie liczby pierwsze palindromiczne, ktore maja piec cyfr.
5. Dowieść, ze istnieje nieskonczenie wiele liczb naturalnych \(\displaystyle{ x,y}\) takich ze \(\displaystyle{ x \mid y^2 +1}\) i \(\displaystyle{ y \mid x^2 +1}\)
6. Jak wiemy ciag Fibonacciego \(\displaystyle{ F_n}\) spelnia \(\displaystyle{ F_0=0 , F_1=1 ,F_{n +1}=F_n + F_{n-1 }}\). Wykazac ze dla \(\displaystyle{ k \geq 3}\) suma \(\displaystyle{ S_{n,k}= F_{n +1} +F_{n +2}+....+F_{n +k}}\) nie moze byc liczba z ciagu Fibonacciego.
7. Niech \(\displaystyle{ n}\) bedzie liczba naturalna \(\displaystyle{ n \neq 1}\). Wykazac, ze \(\displaystyle{ S_n = \sum \frac{1}{pq} =\frac{1}{2}}\), gdzie sumujemy po wszystkich parach liczb calkowitych \(\displaystyle{ p, q}\) takich ze \(\displaystyle{ 0 n}\), \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) sa wzglednie pierwsze.np \(\displaystyle{ S_4= \frac{1}{1\cdot 4}+ \frac{1}{2\cdot 3}+ \frac{1}{3\cdot 4}}\) etc.
8*. Znajdz najmniejsza liczbe naturalna \(\displaystyle{ N}\), taka ze sposrod dowolnych \(\displaystyle{ N}\) liczb naturalnych nie wiekszych niz \(\displaystyle{ 1000000}\) (tj milion) mozna wybrac pewne trzy bedace dlugosciami bokow pewnego trojkata. Uwaga Potrzebny dowod minimalnosci.
9. Wykaz , ze \(\displaystyle{ p=7}\) jest jedyna liczba pierwsza, dla ktorej da sie dobrac liczby naturalne \(\displaystyle{ x,y}\) takie , ze \(\displaystyle{ p= \frac{2x^2-1}{7} = 2y^2-1}\)
10*. Niech \(\displaystyle{ s(n)}\) bedzie suma dzielnikow liczby \(\displaystyle{ n}\), np \(\displaystyle{ s(10)=1 +2+5+10}\). Powiemy, ze \(\displaystyle{ n}\) jest prawie doskonala jesli \(\displaystyle{ s(n)=2n-1}\) ,dalej oznaczamy \(\displaystyle{ \bmod (n,k)}\) reszte z dzielenia \(\displaystyle{ n}\) przez \(\displaystyle{ k}\). i niech \(\displaystyle{ t(n)=\bmod (n,1)+\bmod (n,2)...+ \bmod (n,n)}\). Wykaz, ze \(\displaystyle{ n}\) jest prawie doskonala wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ t(n) = t(n-1)}\).
11. Liczby calkowite z przedzialu zapisano jako trzycyfrowe, tj liczbom \(\displaystyle{ <100}\) dopisujac na poczatku zero lub zera. np siedem=007 , zero=000. itd. Wszystkie te liczby wypisano potem jedna za druga w dowolnej kolejnosci. Powstala w wyniku tej operacji liczba \(\displaystyle{ N}\), majaca \(\displaystyle{ 300}\) cyfr. (byc moze zaczynajaca sie pewna sekwencja zer). Wykaz, ze \(\displaystyle{ N}\) dzieli sie przez \(\displaystyle{ 37.}\)
* wg mnie nieco hardcore, Ale atakowac wszystkie warto! Powodzenia
Ostatnio zmieniony 23 sie 2008, o 21:03 przez mol_ksiazkowy, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sylwek
- Użytkownik

- Posty: 2692
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 664 razy
[MIX][Teoria liczb] Mix (16) Mid-MIX Teoria LICZB
ad. 2) można korzystać z: ?
ad. 5) chyba najbardziej oklepane: \(\displaystyle{ F_0=0, F_1=1}\) i ogólnie \(\displaystyle{ (F_n)}\) to ciąg Fibonacciego - wówczas para \(\displaystyle{ (m,n)=(F_{2k},F_{2k+2})}\) spełnia warunki zadania dla każdego k naturalnego - można dowieść przekształcając wzór Bineta.
ad. 5) chyba najbardziej oklepane: \(\displaystyle{ F_0=0, F_1=1}\) i ogólnie \(\displaystyle{ (F_n)}\) to ciąg Fibonacciego - wówczas para \(\displaystyle{ (m,n)=(F_{2k},F_{2k+2})}\) spełnia warunki zadania dla każdego k naturalnego - można dowieść przekształcając wzór Bineta.
-
Dumel
- Użytkownik

- Posty: 1969
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
[MIX][Teoria liczb] Mix (16) Mid-MIX Teoria LICZB
4. z cechy podzielności przez 11 otrzymujemy że liczba palindromiczna o parzystej liczbie cyfr jest podzielna przez 11, więc 11 jest jedyną taką liczbą pierwszą
- max
- Użytkownik

- Posty: 3242
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
[MIX][Teoria liczb] Mix (16) Mid-MIX Teoria LICZB
1. Niech \(\displaystyle{ \{p_{i}\}_{i=1}^{\infty}}\) oznacza ciąg kolejnych liczb pierwszych \(\displaystyle{ \neq 2}\). Przyjmijmy \(\displaystyle{ n_{k} = p_{1}\cdot \ldots\cdot p_{k}}\). Wtedy:
\(\displaystyle{ \delta(n_{k}) = (1 + p_{1})\cdot \ldots (1 + p_{k})\\
\frac{\delta(n_{k})}{n_{k}} = \left(1 + \frac{1}{p_{1}}\right)\cdot \ldots\cdot \left(1 + \frac{1}{p_{k}}\right)}\)
Ten ostatni ciąg jest jak łatwo zauważyć rosnący, zatem musi być zbieżny do liczby rzeczywistej większej od pierwszego wyrazu, bądź rozbieżny do \(\displaystyle{ +\infty}\).
Przyjmijmy hipotetycznie, że \(\displaystyle{ \lim_{k\to\infty}\frac{\delta(n_{k})}{n_{k}} = g\in (1, +\infty)}\)
Mamy wtedy \(\displaystyle{ \sum_{i = 1}^{\infty}\ln \left(1 + \frac{1}{p_{i}}\right) = \lim_{k\to\infty}\ln\frac{\delta(n_{k})}{n_{k}} =\ln g \mathbb{R}}\)
Ale szereg po lewej jest rozbieżny na mocy kryterium asymptotycznego, gdyż rozbieżny jest szereg \(\displaystyle{ \sum_{i = 1}^{\infty}\frac{1}{p_{i}}}\), a mamy \(\displaystyle{ \lim_{i\to \infty}\frac{\ln\left(1 + \frac{1}{p_{i}}\right)}{\frac{1}{p_{i}}} = 1}\)
Zatem \(\displaystyle{ \lim_{k\to\infty}\frac{\delta(n_{k})}{n_{k}} = +\infty}\) z czego wynika pożądany rezultat.
\(\displaystyle{ \delta(n_{k}) = (1 + p_{1})\cdot \ldots (1 + p_{k})\\
\frac{\delta(n_{k})}{n_{k}} = \left(1 + \frac{1}{p_{1}}\right)\cdot \ldots\cdot \left(1 + \frac{1}{p_{k}}\right)}\)
Ten ostatni ciąg jest jak łatwo zauważyć rosnący, zatem musi być zbieżny do liczby rzeczywistej większej od pierwszego wyrazu, bądź rozbieżny do \(\displaystyle{ +\infty}\).
Przyjmijmy hipotetycznie, że \(\displaystyle{ \lim_{k\to\infty}\frac{\delta(n_{k})}{n_{k}} = g\in (1, +\infty)}\)
Mamy wtedy \(\displaystyle{ \sum_{i = 1}^{\infty}\ln \left(1 + \frac{1}{p_{i}}\right) = \lim_{k\to\infty}\ln\frac{\delta(n_{k})}{n_{k}} =\ln g \mathbb{R}}\)
Ale szereg po lewej jest rozbieżny na mocy kryterium asymptotycznego, gdyż rozbieżny jest szereg \(\displaystyle{ \sum_{i = 1}^{\infty}\frac{1}{p_{i}}}\), a mamy \(\displaystyle{ \lim_{i\to \infty}\frac{\ln\left(1 + \frac{1}{p_{i}}\right)}{\frac{1}{p_{i}}} = 1}\)
Zatem \(\displaystyle{ \lim_{k\to\infty}\frac{\delta(n_{k})}{n_{k}} = +\infty}\) z czego wynika pożądany rezultat.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13374
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
[MIX][Teoria liczb] Mix (16) Mid-MIX Teoria LICZB
oke, Inna droga to pokazanie ze rownanie \(\displaystyle{ x^2+y^2+1=3xy}\) ma nieskonczenie całkowitoliczbowych rozwiazan, To wystarczy, bo wtedy \(\displaystyle{ \frac{x^2+1}{y}=3x-y, \ \frac{y^2+1}{x}=3y-x}\). Kreslimy rozwianaia iteracja, tj \(\displaystyle{ x_1=y_1=1, \ x_{n+1}=y_n , \ y_{n+1}=3y_n -x_n}\)Mozna, ale fajnie bedzie jak ktos pokaze inna metode...Sylwek pisze:ad. 2) można korzystać z: ?
ad. 5) chyba najbardziej oklepane: \(\displaystyle{ F_0=0, F_1=1}\) i ogólnie \(\displaystyle{ (F_n)}\) to ciąg Fibonacciego - wówczas para \(\displaystyle{ (m,n)=(F_{2k},F_{2k+2})}\) spełnia warunki zadania dla każdego k naturalnego - można dowieść przekształcając wzór Bineta.
-
MagdaW
- Użytkownik

- Posty: 747
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Lublina
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 177 razy
[MIX][Teoria liczb] Mix (16) Mid-MIX Teoria LICZB
Ad. 11.
Znalazłam taką piękną cechę podzielności przez 37:Liczba jest podzielna przez 37 jeżeli suma jej odcinków trzycyfrowych od prawej strony jest podzielna przez 37. Ta cecha odnosi się tylko do liczb o ilości cyfr podzielnej przez 3.
Według niej wystarczy dowieść, że suma wszystkich liczb zapisanych w sposób podany w zadaniu jest podzielna przez 37.
\(\displaystyle{ 0+1+2+3+...+997+998+999=500 999=500 27 37}\)
c.n.d.
Obawiam się jednak, że aby dowód był pełny należy udowodnić tą cechę. Pomyślę nad tym.
Znalazłam taką piękną cechę podzielności przez 37:Liczba jest podzielna przez 37 jeżeli suma jej odcinków trzycyfrowych od prawej strony jest podzielna przez 37. Ta cecha odnosi się tylko do liczb o ilości cyfr podzielnej przez 3.
Według niej wystarczy dowieść, że suma wszystkich liczb zapisanych w sposób podany w zadaniu jest podzielna przez 37.
\(\displaystyle{ 0+1+2+3+...+997+998+999=500 999=500 27 37}\)
c.n.d.
Obawiam się jednak, że aby dowód był pełny należy udowodnić tą cechę. Pomyślę nad tym.
-
Wasilewski
- Użytkownik

- Posty: 3879
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
[MIX][Teoria liczb] Mix (16) Mid-MIX Teoria LICZB
Ta cecha wynika z tego, że:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} a_{k} 10^{k} = (a_{0} + 10a_{1} + 100a_{2}) + 10^{3} (a_{3} + 10a_{4} + 100a_{5}) + \ldots \equiv (a_{0} + 10a_{1} + 100a_{2}) + (a_{3} + 10a_{4} + 100a_{5}) + \ldots (\bmod \ 37)}\)
bo:
\(\displaystyle{ 1000 \equiv 1 (\bmod \ 37)}\)
Oczywiście z kolejnych wyrażeń wyciągamy liczby:
\(\displaystyle{ 10^{3k}}\)
a nie tylko 1000.
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} a_{k} 10^{k} = (a_{0} + 10a_{1} + 100a_{2}) + 10^{3} (a_{3} + 10a_{4} + 100a_{5}) + \ldots \equiv (a_{0} + 10a_{1} + 100a_{2}) + (a_{3} + 10a_{4} + 100a_{5}) + \ldots (\bmod \ 37)}\)
bo:
\(\displaystyle{ 1000 \equiv 1 (\bmod \ 37)}\)
Oczywiście z kolejnych wyrażeń wyciągamy liczby:
\(\displaystyle{ 10^{3k}}\)
a nie tylko 1000.
-
michaln90
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 22 cze 2008, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 1 raz
[MIX][Teoria liczb] Mix (16) Mid-MIX Teoria LICZB
Ja bynajmniej nie uważam, że te zadania można uznać za hardcorowe. O ile się nie mylę wszystkie te zadania znajdują się w "Teorii Liczb" Sierpińskiego
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13374
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
[MIX][Teoria liczb] Mix (16) Mid-MIX Teoria LICZB
admol_ksiazkowy pisze:ad 6 Ciag Fibonacciego \(\displaystyle{ F_n}\): 1,1,2,3,5,8,13,...spełnia zaleznosc \(\displaystyle{ F_1+....+F_n=F_{n+2}-1}\), np. 1+1+2+3+5=13-1,etc a wiec \(\displaystyle{ F_{n+1}+....+F_{n+k-2}+ (F_{n+k+1}+F_{n+k})=F_{n+1}+....+F_{n+k-2}+ F_{n+k+1}>F_{n+k+1}}\)
, gdyz k>2. Z drugiej strony \(\displaystyle{ F_{n+1}+....+F_{n+k} q F_1 +....+F_{n+k}=F_{n+k+2}-1 < F_{n+k+2}}\) tj uzyskalismy, ze \(\displaystyle{ F_{n+k+1}< S_{n,k}< F_{n+k+2}}\)
cbdo.
Kazda liczba palindromiczna o parzystej liczbie cyfr jest podzielna przez 11. Palindromiczne l pierwsze sa wiec - oprocz 11, zbudowane z nieparzystej ilosci cyfr. Jest 15 palindromicznych l. pierwszych trzy cyfrowych - najwieksza z nich to 929. Trudniej sprawdzic ze istnieja 93
palindromiczne liczby pierwsze pieciocyfrowe: najmniejsza z nich jest 10301, zas najwieksza 98689. Na koniec kilka innych ciekawych liczb pierwszych palindromicznych: 199909991, 1444441, 9222222222229, 1212121, etc
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13374
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Re: [MIX][Teoria liczb] Mix (16) Mid-MIX Teoria LICZB
Czy jakaś dobra dusza wytłumaczy mi treść zadania siódmego? Jak dla mnie to przykład kłóci się z wcześniejszą treścią, ale może głupi jestem.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36039
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: [MIX][Teoria liczb] Mix (16) Mid-MIX Teoria LICZB
Wcześniejsza treść wyglądała tak:Premislav pisze: 13 mar 2020, o 21:02Czy jakaś dobra dusza wytłumaczy mi treść zadania siódmego? Jak dla mnie to przykład kłóci się z wcześniejszą treścią, ale może głupi jestem.
ale może nie o to się pytasz.7. Niech \(\displaystyle{ n}\) bedzie liczba naturalna \(\displaystyle{ n \neq 1}\). Wykazac, ze \(\displaystyle{ S_n = \sum \frac{1}{pq} =\frac{1}{2}}\), gdzie sumujemy po wszystkich
parach liczb calkowitych \(\displaystyle{ p, q}\) takich ze \(\displaystyle{ 0 n}\), p i q sa wzglednie pierwsze.np \(\displaystyle{ S_4= \frac{1}{1*4}+ \frac{1}{2*3}+ \frac{1}{3*4}}\) ,etc
JK
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Re: [MIX][Teoria liczb] Mix (16) Mid-MIX Teoria LICZB
Z wcześniejszą, czyli poprzedzającą przykład, nie zaś tą sprzed edycji. Moje pytanie pozostaje aktualne, przepraszam, jeśli sformułowałem je w niejasny sposób.
Dodano po 3 minutach 51 sekundach:
W ogóle bardzo naśmiecę, ale jak się ma „dać przykład takich liczb" w drugim do tego, że na mocy twierdzenia Mihăilescu takie liczby nie istnieją (chyba że dopuścimy zero jako liczbę naturalną, ale wtedy teza jest wręcz nieprawdziwa, więc tym bardziej nonsens)?
Dodano po 3 minutach 51 sekundach:
W ogóle bardzo naśmiecę, ale jak się ma „dać przykład takich liczb" w drugim do tego, że na mocy twierdzenia Mihăilescu takie liczby nie istnieją (chyba że dopuścimy zero jako liczbę naturalną, ale wtedy teza jest wręcz nieprawdziwa, więc tym bardziej nonsens)?
